Puig: “La idea a dia de hui és que no hi haja cap restricció a les Falles”

Ribó demana una reunió urgent amb la consellera de Sanitat perquè aclarisca els dubtes que planen sobre les festes pel coronavirus.

Puig, aquest dimecres en roda de premsa
Puig, aquest dimecres en roda de premsa / @generalitat

El coronavirus no contagia, de moment, les Falles de València. “La idea a dia de hui és que no hi haja cap tipus de restricció”, ha explicat aquest dimecres el president de la Generalitat. Ximo Puig ha insistit en la necessitat de posar el contagi en el context de la informació i no de l'especulació. “Aquesta és una malaltia contagiosa, pero també més lleu que altres amb les quals convivim quotidianament”, ha explicat, abans d'insistir en la confiança en la gestió per part de les autoritats i els professionals sanitaris i en subratllar la necessitat d'una resposta coordinada a escala europea “perquè és l'única manera de seguir eficaços amb una malaltia de la qual encara sabem poc”.

El president de la Generalitat ha fet aquestes valoracions després de reunir-se amb la consellera de Sanitat, Ana Barceló i amb els portaveus del grups parlamentaris de les Corts per a informar-los de l'abast del Covid-19 a la Comunitat Valenciana. A la reunió també han assistit un microbiòleg i una epidemiològa que han contestat totes les inquietuds que els han traslladat els responsables polítics.

Els síndics, en conjunt, han celebrat la convocatòria i han aprofitat per a insistir en el missatge de tranquil·litat a la ciutadania i a reclamar al Consell la màxima transparència i celeritat en la gestió de la informació. “La transparència ens ajuda a combatre la por, que és la pitjor pandèmia que poden patir les societats modernes”, ha manfiestat el diputat socialista Manolo Mata. Per la seua banda, la líder del PP, Isabel Bonig, ha reclamat que les compareixences sobre temes sanitaris es deleguen en tècnics i no polítics, perquè al seu parer “en algunes, més que tranquil·litzar, s'ha creat intranquil·litat”.

Els grups de l'oposició han manifestat la voluntat d'aparcar les possibles queixes sobre la gestió de la crisi fins que aquesta se solucione. Tanmateix, Bonig ha comparat aquesta actitud amb les crítiques que destacats líders del Consell van fer a la gestió de l'ebola per part del govern de Mariano Rajoy.

L'Ajuntament de València, pendent del Ministeri de Sanitat

Davant el clima d'incertesa generat per la proliferació del coronavirus, l'Ajuntament de València ha reiterat que seguirà les directrius que dicte el Ministeri de Sanitat per a actuar davant l'evolució de l'epidèmia, i ha insistit que les decisions que s'adopten s'emmarcaran en aquestes pautes. Així ho ha indicat la regidora d'Espai Públic, Lucía Beamud, quan alguns periodistes li han preguntat per la possibilitat d'adoptar mesures preventives contra el coronavirus en Falles després de l'orde de celebrar partits de futbol a porta tancada.

Arran de les últimes novetats sobre l'evolució del coronavirus, l'alcalde de la ciutat, Joan Ribó, ha demanat reunir-se amb la consellera de Sanitat “hui mateix” perquè li aclarisca tots els dubtes sobre la celebració de les Falles i "actualitzar" els protocols sanitaris. Ha recalcat que, de moment, no hi ha cap cancel·lació en les festes.

“És una qüestió de sanitat exterior. Des de l'Ajuntament s'atendran les directrius que marque el Ministeri de Sanitat”, ha assenyalat la regidora, que ha ressaltat que l'assumpte no és competència de les administracions municipals. Tot i això, ha llançat un missatge de calma perquè “de moment, no hi ha cap notícia” de les autoritats sanitàries espanyoles al respecte.

Oltra: el Ministeri de Sanitat determinarà si cal augmentar els controls en Falles

La vicepresidenta del Consell, Mónica Oltra, ha destacat que el govern espanyol determinarà "sense alarmismes" i en funció de l'evolució del coronavirus si és necessari incrementar les mesures de contenció del virus en Falles o establir controls "més exhaustius" als aeroports. Segons ha recordat, tots els dies, i no solament en Falles, arriben moltes persones a visitar la ciutat de València, "també d'Itàlia", i "entren per l'aeroport". Considera que correspon al govern espanyol i la Unió Europea valorar si cal "fer un control dels aeroports més exhaustiu".

També et pot interessar

stats