Puig: "No hi ha una crisi al Botànic"

El cap del Consell s'ha reunit amb els guardonats en els Premis Jaume I 2020 i ha tornat a demanar extremar la prudència.

El president de la Generalitat, Ximo Puig, aquest diumenge.
El president de la Generalitat, Ximo Puig, aquest diumenge. / GVA

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha assegurat aquest diumenge que no hi ha cap crisi en el si del govern del Botànic. Tot i acceptar que cal buscar més mecanismes de cooperació, el cap del Consell ha afirmat que els pressupostos i les lleis aprovades pel govern de coalició són una mostra del seu “impuls polític”.

Puig ha posat l'accent en el fet que els pressupostos autonòmics s'hagen aprovat “en temps i forma” per sisé any consecutiu. El president ha subratllat la importància de l'acord i el diàleg i ha assegurat que aquesta és la voluntat amb què afronta la setmana.

La tercera reunió del pacte del Botànic d'aquesta segona legislatura, que estava prevista d'ací a un mes, s'ha avançat a dimecres. L'encruament de crítiques entre el PSPV i la coalició valencianista tant en les xarxes socials com en els mitjans de comunicació durant els últims dies podrien explicar aquesta decisió. En aquesta línia, Compromís reclama tornar a l'esperit del primer govern de Botànic, mentre que Unides Podem apel·la a la calma. El cap del Consell també es reunirà amb la vicepresidenta, Mónica Oltra, tot i que cap dels dos han concretat la data.

“Prudència, prudència i prudència”

El president, que aquest diumenge ha rebut al Palau de la Generalitat les persones guardonades amb els Premis Rei Jaume I 2020, que s'entreguen aquest dilluns, ha descartat reduir les actuals restriccions per a lluitar contra la pandèmia, malgrat haver reconegut que “les dades són positives”.

Puig ha tornat a demanar “prudència, prudència i prudència” i ha assegurat que “en les pròximes setmanes ens juguem una part fonamental del que seran els primers mesos de 2021”. En aquest sentit, ha defés que “no es tracta d’accelerar, sinó de mantindre les restriccions i actuar amb serenitat”.

Novembre acaba amb els indicadors a la baixa

De fet, durant l'última setmana de novembre tots els els indicadors de la Covid-19 han baixat. El que més s'ha reduït és la xifra de contagis: la mitjana de positius diaris ha sigut de 1.183 persones, quan fa una setmana n'eren 1.443. Això suposa un descens del 18% per cent. També s'han reduït les hospitalitzacions un 15% i l'ocupació de les UCI vora un 2,5% per cent.

Pel que fa a les defuncions per Covid-19, en només una setmana han mort 147 persones, 10 menys que la passada, però moltes més que durant tot el mes de setembre, quan en moriren 133.

Defensa de l'harmonització fiscal estatal

El cap del Consell també ha recordat que la Constitució defén l'equitat en la distribució dels recursos públics entre la ciutadania espanyola i que el debat sobre la millora del finançament autonòmic és “absolutament pertinent”. Puig ha tornat a insistir en el fet que la Comunitat de Madrid actua com a aspiradora de recursos a causa del dúmping fiscal.

També et pot interessar

stats