Puig: “No hi ha motius per a avançar eleccions, però les circumstàncies polítiques poden canviar”

El president de la Generalitat fa un balanç dels 3 anys del govern del Botànic i descarta avançar eleccions, però amb matisos.

Ximo Puig i Mónica Oltra han comparegut després de l’últim ple del Consell
Ximo Puig i Mónica Oltra han comparegut després de l’últim ple del Consell / Europapress

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha posat en valor els tres anys de govern del Botànic i ha descartat eleccions anticipades. Puig i la vicepresidenta del Consell, Mónica Oltra, han comparegut per primera vegada junts després de l’últim ple del Consell abans de l’estiu on han fet un balanç dels 3 anys de govern.

Ximo Puig ha assenyalat que no hi ha motius per a fer un avançament electoral, però que les circumstàncies polítiques en un futur poden canviar. Fa sis dies el periòdic Levante-EMV publicava que el PSPV havia iniciat una ronda de consultes informals amb càrrecs del Consell i del partit per a copsar opinions sobre una possible dissolució de les Corts i celebrar eleccions autonòmiques en 2018 per a aprofitar l’arribada de Pedro Sánchez a La Moncloa i aconseguir millors resultats en vots. Com ha explicat el president de la Generalitat “aquesta prerrogativa s’utilitza sempre pensant en l’interés general de la Comunitat Valenciana, mai en l’interés partidista”.

Per la seua banda, Mónica Oltra, ha destacat que la convocatòria d’eleccions és una prerrogativa del president “i no tinc res més a afegir”. El que sí que ha volgut aclarir, en referència a Ximo Puig, és que “estem en sintonia absoluta sobre com gestionar la lleialtat i la comunicació en un govern plural” i ha afegit que el govern en aquests tres anys “ha sigut un bon govern i és estable i aquest no és un bon moment per a anar a eleccions”.

En la compareixença de hui, el president de la Generalitat ha reivindicat “el govern del canvi” basat en l’interés general i les persones. Segons ha explicat, “hem aconseguit un govern cohesionat i hem garantit estabilitat, honradesa i diàleg social per a establir un futur” encara que “partíem d’un moment de desfeta, d’una situació econòmica negativa i de falta de credibilitat de les institucions”. “A pesar de totes les dificultats i insuficiències hem passat del paradigma de l’especulació al de la innovació, i de la Generalitat de la corrupció a la Generalitat de l’acolliment i de l’hospitalitat gràcies a l’esforç de les institucions i la societat civil”, ha dit.

Ximo Puig ha destacat també que en aquests tres anys de govern del Botànic “cap indicador econòmic i social ha empitjorat” i que l’ocupació, que és el tema que més preocupa els valencians i les valencianes, “es preveu que l’any que ve puge 10 punts”.

En la roda de premsa, el president de la Generalitat, ha deixat clar que el projecte que ha posat en marxa el govern del Botànic va més enllà de quatre anys i s’ha basat en què “encara tenim 11 punts menys de renda per capita que en la resta de comunitats i hem de superar la invisibilitat valenciana”.

El balanç dels tres anys del Botànic fet per la vicepresidenta del Consell, Mónica Oltra, segueix la mateixa línia i apunta que es podria resumir en haver passat de “la vergonya a l’orgull”. Oltra ha recordat que els valencians triaren el canvi polític en 2015 i que la primera experiència de govern plural compost per diferents formacions polítiques “era un valor i una oportunitat per a recuperar les persones i els drets abandonats pel PP”.

Així mateix, Oltra ha destacat que els indicadors i la vida de les persones ha millorat en 3 anys “en contra dels missatges dels pronosticadors de desgràcies del PP i d’aquells que feien crides apocalíptiques pel canvi de govern” i ha posat en valor que el missatge del Botànic de posar les persones al centre de les polítiques ha calat en totes les formacions, fins i tot, en l’oposició”.

Tant el president com la vicepresidenta han subratllat que el projecte del Botànic no és només per a 4 anys. I que “la nostra obsessió es complir el cent per cent de l’acord en aquests moments”, ha dit Ximo Puig.

També et pot interessar

stats