Puig felicita els socialistes catalans i Lima defén un govern progressista

Podem i Compromís consideren que el PP i Ciutadans han de reconsiderar la seua actitud.

Salvador Illa valora els resultats electorals en la seu del Partit Socialista a Barcelona.
Salvador Illa valora els resultats electorals en la seu del Partit Socialista a Barcelona. / Toni Albir (Efe)

Els resultats de les eleccions catalanes marquen aquest dilluns l'agenda política. També a la Comunitat Valenciana. Les reaccions als resultats, de fet, han matinat. El PSPV ha felicitat el Partit del Socialistes Catalans pel "gran resultat" i Podem crida a una "majoria progressista".

El secretari general del PSPV-PSOE, Ximo Puig, ha felicitat Salvador Illa pel "gran resultat" en les eleccions catalanes d'aquest diumenge. Puig, que s'ha involucrat en la campanya catalana, ha assenyalat en les xarxes socials que feia falta, i així ho ha valorat el poble català, Salvador Illa, a la labor del qual es refereix com "cridar menys i acordar més; tombar murs i alçar ponts; deixar les banderes i fer gestió i forjar un retrobament emocional". El president de la Generalitat ha manifestat que és temps de "seny" i de "sentit comú".

Per la seua banda, la coordinadora autonòmica de Podem a la Comunitat, Pilar Lima, ha afirmat: "derrotat Junts i afonat Ciutadans" en aquestes eleccions de "gran complexitat", l'esquerra ix guanyadora a Catalunya, i espera que, com en el govern d'Espanya i el valencià, "puga teixir-se una majoria progressista". Lima ha afegit que En Comú Podem està "fort" i és un espai "consolidat, per la qual cosa només els queda créixer i ho faran". Per la seua banda, el vicepresident segon del Consell, Rubén Martínez Dalmau (Podem), ha remarcat que la "desfeta de Ciutadans a Catalunya és històrica", perquè mai un partit havia passat de ser el més votat en unes eleccions a ser "l'últim de la fila amb el PP". Al seu parer, "blanquejar l'extrema dreta és una estratègia equivocada", per la qual cosa "tant de bo reconsideren la seua actitud" el coordinador autonòmic de Ciutadans en la Comunitat, Toni Cantó, i la presidenta del PPCV, Isabel Bonig.

Els missatges al PP i a Ciutadans han arribat també des de Compromís. El síndic d'aquesta formació a les Corts, Fran Ferri, ha indicat que, amb l'actual llei electoral valenciana, el PP es quedaria fora del Parlament català i Ciutadans entraria per poc, per la qual cosa convida el PPCV i Ciutadans a sumar-se per una llei electoral "més plural i participativa".

Ferri confia que del resultat de les eleccions catalanes isca “més diàleg” entre el govern d'Espanya i el futur govern de Catalunya, per a solucionar els problemes de la ciutadania i avançar “tots junts”. El síndic de Compromís ha assenyalat als mitjans de comunicació que espera que d'aquestes eleccions s'aprenga que la ciutadania ha demanat diàleg, perquè han pujat els partits que n’estan a favor, i ha assenyalat que cal asseure's a parlar sobre el problema territorial a Espanya i avançar en l'Estat plurinacional.

El PP valencià ha lamentat el resultat. La síndica del PP, Isabel Bonig, valora negativament que el projecte dels independentistes “continue”, i ha instat a fer una “reflexió amb calma”. I el portaveu adjunt dels populars a les Corts, Miguel Barrachina, ha lamentat en una entrevista en À Punt les “posicions extremes” en què s'ha mogut el vot. Barrachina ha admés que Catalunya és un “territori difícil per al PP”, encara que ha manifestat que “perdre un escó no suposa renunciar a cap postulat ni als principis”.

Per la seua banda, des de Ciutadans, la diputada Mamen Peris ha defés que els resultats “no són bons” i ha lamentat la baixa participació que “danya sempre més el constitucionalisme”. Peris ha demanat “humilitat” per a “afrontar resultats i cercar solucions”. La diputada ha argumentat que Ciutadans “és necessari a Catalunya i a la resta d'Espanya” i ha afegit que la situació a Catalunya “no és extrapolable” a la Comunitat Valenciana.

El president de Vox de la província de València, José María Llanos, ha ressaltat que "l'esperança ja està present a Catalunya" i que el seu partit és "la ferma oposició al separatisme" al Parlament, per la qual cosa dona les gràcies als qui ho han fet possible.

També et pot interessar

stats