Puig no descarta acudir als tribunals per a reclamar l'IVA de 2017

Els grups de les Corts i el Consell han acordat reclamar mesures transitòries i la reforma immediata del sistema de finançament.

Puig no descarta acudir als tribunals per a reclamar l\'IVA de 2017
Puig no descarta acudir als tribunals per a reclamar l'IVA de 2017

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha dit que no descarta acudir als tribunals per a reclamar al govern espanyol la liquidació de l'IVA de 2017. No obstant això, ha assegurat que el seu executiu actuarà "amb lleialtat institucional".

En una entrevista en Onda Cero, Puig ha assegurat que la problemàtica “no és associable” a l’actual ministra d'Hisenda, María Jesús Montero.

En aquest context, el cap del Consell ha apuntat directament al Partit Popular, al qual ha acusat d'encapçalar una operació per a centrar el debat en el pagament de l'IVA. "Amb un cinisme enorme, el problema el van crear ells", ha afirmat.

En qualsevol cas, Puig ha sostingut que "d'una manera o d'una altra" els diners han d'arribar a les comunitats autònomes perquè "és una cosa absolutament raonable".

No obstant això, ha insistit en el fet que la liquidació de l'IVA no és el "problema fonamental" per a la Comunitat Valenciana. Així, s'ha mostrat confiat que "aquest nou temps" que s'ha obert entre les comunitats autònomes i l’executiu espanyol servisca per a buscar un nou model de finançament. "Necessitem un finaçament just, en què tots els espanyols siguem iguals", ha postil·lat.

La Generalitat reivindicarà un dèficit asimètric per a compensar l'infrafinançament

En el Consell de Política Fiscal i Financera d'aquest divendres, la Generalitat reivindicarà el dèficit asimètric i la reforma "immediata" del sistema de finançament. Aquest és l’acord a què s’ha arribat després de la comissió mixta entre els grups parlamentaris amb representació a les Corts, i el Consell.

La Comunitat Valenciana demanarà així un dèficit asimètric perquè el govern espanyol elabore la senda de despesa, com a mesura transitòria. Aquest dèficit estaria vinculat a l'infrafinançament i a la despesa per càpita, fins que l'executiu de Sánchez presente la seua proposta per al nou model de finançament autonòmic.

També et pot interessar

stats