Puig demana substituir la competència per la cooperació econòmica entre els territoris de l'antiga Corona d'Aragó

Les patronals de la Comunitat Valenciana, Catalunya, les Illes Balears i Aragó teixen aliances en una cimera econòmica a Saragossa amb el suport dels presidents i les presidentes de les autonomies

El cap del Consell, Ximo Puig, durant la reunió política que ha acompanyat la cimera aconòmica
El cap del Consell, Ximo Puig, durant la reunió política que ha acompanyat la cimera econòmica / Presidència de la Generalitat
À Punt NTC
28 d'octubre 2021 - 15:31

L'empresariat de l'antiga Corona d'Aragó teix aliances en una reunió d'alt nivell a Saragossa. Els representants de les organitzacions de la Comunitat Valenciana, Catalunya, les Illes Balears i Aragó s'han citat per a impulsar les relacions econòmiques a fi d'aconseguir una major competitivitat en el mapa global. Els quatre territoris tenen 15 milions d'habitants, el 34% de la població espanyola i aporten més d'un terç de la riquesa del conjunt de l'Estat, el 34% del PIB espanyol.

La presència de tres presidents autonòmics (Ximo Puig, Francine Armengol i Javier Lambán) i una consellera de presidència (Laura Vilagrà) en el cas de Catalunya en suport de la cimera li ha atorgat també una dimensió política.

Hem de superar la competència entre els pròxims per una lògica de cooperació Ximo Puig - President de la Generalitat

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha reivindicat la col·laboració entre els quatre territoris a fi de superar la lògica de la competència entre pròxims" i a substituir-la per la cooperació, per compartir projectes que impulsen el potencial econòmic del bloc, a fi d'augmentar la capacitat de competència amb altres regions europees. Segons ha indicat en el "nou mapa d'escales globals, l'equació és clara: qui va sol, perd. Qui suma aliats, guanya".

L'amfitrió, el president del govern d'Aragó, Javier Lambán, ha reivindicat que les regions de l'antiga Corona d'Aragó són "una vertadera comunitat econòmica", defensant un passat comú que "no és un problema, sinó just el contrari".

El passat comú que "no és un problema, sinó just el contrari" Javier Lambán - President d'Aragó

Lambán, que s'ha manifestat a favor "d'una Espanya en xarxa", explorant les possibilitats de la "governança des del punt de vista federal" que permet el sistema autonòmic, ha volgut mantindre fora del debat el seu posicionament sobre el finançament autonòmic, en què discrepa amb la reforma que planteja Puig i sobre la qual ha insistit en la cimera la patronal valenciana.

La consellera de Presidència de la Generalitat de Catalunya Laura Vilagrà ha subratllat l'interés del seu govern per la col·laboració i el "respecte mutu" entre territoris, destacant la importància de l'eix mediterrani com a "motor econòmic de primer ordre a Europa" i peça clau de la recuperació postpandèmia.

"L'eix mediterrani és un motor econòmic de primer ordre a Europa" Laura Viladrà - Consellera de Presidència de Catalunya

La presidenta de Balears, Francina Armengol, ha fet notar la "història compartida" de les quatre regions, a les quals ha animat a "treballar per al present i el futur", reactivant l'economia i treballant conjuntament els sectors públic i privat. En aquest sentit, ha destacat els projectes d'economia blava que comparteixen amb la Comunitat Valenciana, destacant l'oportunitat que suposen els fons europeus per a promoure estratègies conjuntes.

El diàleg entre regions, la cooperació econòmica, però també la modernització de l'economia o la reindustrialització han sigut altres temes de la cimera, que ha reunit prop d'un centenar de representants empresarials en l'edifici Pignatelli, la seu del govern aragonés.

També et pot interessar

stats