Puig considera que l'operatiu per a extingir l'incendi de Llutxent ha sigut "encertat"

El 4 de setembre se celebrarà una reunió extraordinària del ple del Consell per a aprovar les ajudes per als municipis afectats pel foc.

El president Ximo Puig durant la compareixença
El president Ximo Puig durant la compareixença / Juan Carlos Cárdenas

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha afirmat durant la compareixença en la Diputació Permanent de les Corts que l'operatiu per a coordinar les tasques d'extinció de l'incendi de Llutxent que es va declarar 6 d'agost va ser "encertat", tant pel que fa als mitjans emprats com a l'actuació en la primera línia del foc i en tots els fronts oberts. Ha manifestat també que la Generalitat va respondre de manera "immediata" davant el foc.

   

El cap del Consell ha comparegut aquest divendres per a explicar la gestió del Govern Valencià davant el foc que va cremar més de 3.200 hectàrees en set municipis de la Vall d’Albaida i la Safor. La declaració es produeix arran d'una petició que el PP va presentar amb el suport de Ciutadans i el vot favorable de Podem.

Puig ha confirmat que el dimarts 4 de setembre hi haurà una reunió extraordinària del Consell per a aprovar les ajudes que es destinaran a les persones damnificades, que finalment no es limitaran només a cobrir danys de la primera residència. Tampoc no es tindran en compte criteris de renda a l'hora de concedir-les.

A més, ha recordat que el Consell ja treballa en actuacions posteriors a l’incendi per a regenerar la zona cremada pel foc. En aquest sentit, ha destacat les ajudes que proporcionaran tant el govern central (750.000 euros) com la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (650.000 euros) per a restablir el terreny i reparar els danys. Les actuacions començaran d’ací a un mes, tal com ha avançat. 

El president ha aprofitat la compareixença a les Corts per a reconéixer la faena dels efectius que lluitaren contra les flames. Uns professionals que, segons ha indicat, ja han gestionat prop d'un miler de casos aquest 2018. 

    

Crítiques de l'oposició

 

El torn de rèplica, en què han intervingut tots els grups polític, ha estat marcat pel dur discurs del PP. El seu síndic, Luis Santamaría, ha considerat que la gestió de la Generalitat "ha anat de nyap en nyap" i que el Govern Valencià no pot presumir de bona coordinació en l'extinció de l'incendi perquè fins i tot alguns sindicats l'han criticat.

Precisament, la compareixença extraordinària del president Puig s'ha produït quasi alhora que bombers dels sindicats CGT, CSIF, Intersindical, Sindicat de Policies i Bombers i la Coordinadora Unitària de Bombers Professionals han oferit una roda de premsa a la ciutat de València per a explicar quines són les reivindicacions laborals del col·lectiu.

La portaveu de Ciutadans, Mari Carmen Sánchez, ha demanat que es duguen a terme mesures eficaces contra el foc, mentre que Beatriz Gascó, en representació de Podem, ha preguntat al president per quin motiu no es van mobilitzar els efectius d'Alacant fins al tercer dia d'incendi.

Finalment, Compromís ha responsabilitzat l'anterior govern del PP de la situació: "Perquè hi haja prevenció cal que primer hi haja gestió", ha dit el diputat Juan Ponce.

També et pot interessar

stats