Puig sobre el cas Taula: "Retrau a un paisatge del passat"

El conjunt dels grups polítics valencians carreguen contra la reivindicació del PP de l'etapa de Rita Barberá després de la resolutòria de processament contra mig centenar dels càrrecs

D'esquerra a dreta i de dalt a baix: Mata (PSOE), Ferri (Compromís), Lima (UP), Merino (Cs) i Vega (Vox)
D'esquerra a dreta i de dalt a baix: Mata (PSOE), Ferri (Compromís), Lima (UP), Merino (Cs) i Vega (Vox) / À Punt NTC
20 d'octubre 2021 - 14:06

L'acte judicial que obre la via del processament a mig centenar de càrrecs vinculats al govern popular de l'exalcaldessa de València, Rita Barberá, en el marc del cas Taula ha generat una allau de reaccions polítiques, començant per la del president de la Generalitat. Ximo Puig ha afirmat que la situació "retrau a un paisatge del passat", per la qual cosa ha defensat la "neteja, transparència i bon funcionament de les institucions" i la necessitat "d'un funcionament ètic de la política".

Mata (PSOE), frustrat per la reivindicació del PP sobre el passat

El síndic socialista Manolo Mata s'ha mostrat sorprés i frustrat per la reivindicació d'aquest dimecres a les Corts de la líder dels populars, María José Català. En opinió de Mata, l'acte judicial és "demolidor" perquè posa de manifest "que el PP [de València] tenia una trama per a gastar vint vegades més del que li autoritzaven i un mecanisme d'extorsió a l'empresariat".

En la seua opinió, no cal esperar a una condemna quan el relat és tan versemblant per a prendre mesures polítiques. "El PP continua reivindicant el passat i això és frustrant", ha explicat Mata, que lamenta que Mazón i Català vagen de la mà en aquesta defensa, a diferència del que feien Alberto Fabra o Isabel Bonig.

Ferri (Compromís): "No poden explicar per què pagaven campanyes amb diners negres"

En una línia similar, el síndic de Compromís, Fran Ferri, ha comparat l'acte de processament dels populars amb la caiguda del mafiós Al Capone, també imputat per blanqueig. Ferri ha volgut desmarcar les imputacions del grup municipal popular amb les d'altres càrrecs de la coalició valencianista, que segons ha explicat, resulten de la insistència del PP tot i les peticions d'arxivament de la Fiscalia, com està passant en el cas del secretari autonòmic Enric Nomdedeu o el del director general de Política Lingüística, Rubén Trenzano.

"El nostre límit no és el moment del processament, sinó que la barrera ètica és si es pot explicar o no (...) I el PP no ho pot explicar, perquè pagava les campanyes amb diners negres", ha dit Ferri.

Lima (Unides Podem): "Són una colla de lladres i no mereixen anar a les eleccions"

La tercera pota del Botànic, Unides Podem, ha qualificat el grup municipal popular com "una colla de lladres que no mereix estar ni presentar-se a les eleccions" i ha dit que troba a faltar l'expresidenta del PP de la Comunitat Valenciana, Isabel Bonig, perquè almenys ella "sí que condemnava la corrupció":

Merino (Cs) lamenta "la fugida cap avant del PP que mai acaba"

Des de Ciutadans, Ruth Merino ha lamentat la "fugida cap avant que mai acaba" dels populars valencians, dels quals ha dit que "això ho porten en l'ADN i per això no acaba". Merino, que ha qualificat la situació de gravíssima i una vergonya per als valencians, ha aprofitat l'ocasió per a postular la seua formació com "el partit més regenerador" i per a justificar la nova crisi per "l'actitud viciada del vell bipartidisme".

Vega (Vox) assenyala Mazón com un deixeble de l'imputat Zaplana

També ha exhibit promeses de regeneració Vox. Ana Vega ha equiparat el PP i el PSOE i ha reivindicat la seua formació com "una alternativa per a aquests governs" i contra "partits que tenen molt a callar". Vega, que ha lamentat la repercussió de la corrupció novament en la reputació de la Comunitat Valenciana, ha responsabilitzat directament de la situació el nou líder del PP, Carlos Mazón, el qual ha definit com un "deixeble de l'expresident Eduardo Zaplana", que està processat en el cas Erial.

També et pot interessar

stats