Puig avança les eleccions autonòmiques al 28 d’abril

El president de la Generalitat considera que tindre un calendari electoral diferenciat afavoreix que la Comunitat Valenciana tinga "espai polític propi".

VÍDEO | Puig avança les eleccions autonòmiques al 28 d’abril

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha anunciat que les eleccions autonòmiques se celebraran finalment el 28 d’abril, coincidint amb les generals. El cap del Consell ha fet pública la decisió després d’haver convocat el seu equip de govern en una reunió extraordinària a les 17:00 h. Fonts de presidència han confirmat que Puig ja ha comunicat l'avançament al president de les Corts, Enric Morera, i al president del govern espanyol, Pedro Sánchez.

El factor determinant que ha inclinat la balança a favor de l'avançament electoral ha sigut el vot de qualitat de Ximo Puig, ja que els cinc consellers de Compromís s'hi han oposat, ha confirmat la vicepresidenta Mónica Oltra en una roda de premsa convocada després de l'anunci. 

Segons ha explicat Puig, el canvi de data de les autonòmiques al 28 d'abril és un moviment "especialment oportú" en el moment present que suposa un pas més en la consecució de l'autogovern i l'autonomia de la Comunitat Valenciana. Com ha dit, ha optat per avançar els comicis perquè això afavoreix el fet que les aspiracions valencianes "disposen d'un espai polític propi" davant de la resta d'Espanya. "Tindre calendari electoral propi ens col·loca definitivament en l'espai que volem", ha assegurat. 

Durant la intervenció, el cap del Consell ha fet un repàs a la gestió realitzada pel govern del Botànic durant els quatre anys de legislatura, un balanç "més que digne". Ha recordat lleis com ara la que universalitza la sanitat a la Comunitat Valenciana, la de la funció social de l'habitatge o la fi del copagament farmacèutic. També s'ha referit a l'aprovació de la reforma de l'Estatut d'Autonomia, que blinda les inversions al territori valencià.

El president de la Generalitat ha reivindicat en el seu discurs la "via valenciana", una forma de fer política que, segons ha recordat, ha servit el el Consell per a revertir una crisi institucional i passar del "paradigma de la corrupció" al de la "solidaritat".

Calendari propi

Puig ja va anunciar la setmana passada que es pronunciaria sobre la data dels comicis abans del 5 de març, dia en què conclou el termini, i que l’avançament electoral obeiria a un procés “de reflexió, deliberació i de decisió”.

La convocatòria anticipada d’eleccions suposa separar els comicis a la Comunitat Valenciana dels de la resta d’autonomies. És una prerrogativa que té el president de la Generalitat i que es va incloure en la reforma de l’Estatut d’Autonomia de l’any 2006. 

Fins ara, cap president n’havia fet ús. D’aquesta manera, la Comunitat Valenciana estrena la dissolució anticipada de les Corts i se separa dels altres dotze comicis autonòmics amb els quals havia compartit data des de l’any 1983. Catalunya, el País Basc, Galícia i Andalusia també disposen d’aquesta prerrogativa. 

També et pot interessar

stats