Puig atribueix a “un interés del PPCV per perjudicar-lo” la imputació del seu germà per malversació

Els populars demanen la compareixença del cap del Consell i Ciutadans reclama la dimissió del responsable de Política Lingüística, també imputat.

El president de la Generalitat ha realitzat les declaracions en un acte a Vila-real
El president de la Generalitat ha realitzat les declaracions en un acte a Vila-real / Generalitat

Les reaccions a la imputació del germà del president de la Generalitat i del director general de Política Lingüística, Rubén Trenzano, per una possible prevaricació en la concessió d’ajudes al foment del valencià a les empreses de Francisco Javier Puig no s’han fet esperar. Mentre que el president Ximo Puig considera que la imputació respon a “un interés del PPCV per perjudicar-lo”, el PP aplaudeix que la querella que va presentar haja derivat en les imputacions del mateix Francisco Javier Puig i Trenzano.

El cap del Consell ha llevat transcendència a la imputació del seu germà en assenyalar que “només és el moment processal inicial”. Ximo Puig ha manifestat que confia “absolutament en la justícia”.

Per la seua banda, la secretària general del PPCV, Eva Ortiz, en assabentar-se de les imputacions, ha demanat la compareixença de Ximo Puig perquè “diga el que ocorre amb les subvencions que han anat a parar a les empreses del seu germà”.

Des de Ciutadans, Toni Cantó, ha demanat la dimissió de Rubén Trenzano, a qui s’ha referit com a “l’imputat de la setmana de Compromís”. Cantó ha afegit que “és habitual que en el tripartit valenciano s'use la política lingüística com un xiringuito”, però la imputació del germà del president de la Generalitat i del responsable de Política Lingüística va més enllà, perquè evidencia que “la família de Morella torna a incrementar el seu negoci sota el govern valencià”.

Per a Ana Vega, portaveu de Vox en les Corts, "és evident que Puig està obligat a donar explicacions, perquè hi ha un conflicte d’interessos molt clar”. Vega s’ha mostrat satisfeta que “la justícia haja pres cartes en l’assumpte”, una qüestió que ha qualificada de “prou greu”.

Els integrants del Botànic lleven importància als fets

En canvi, el portaveu parlamentari dels socialistes, Manolo Mata ha llevat importància a la imputació de Francisco Javier Puig i ho atribueix a una “persecució a Ximo Puig i la seua família per terra, mar i aire”. En aquest sentit, Mata confia que s’arxive la causa oberta al jutjat per prevaricació perquè “és un fet de poca transcendència, ja que fa referència a dos ajudes, una de 15.000 euros i una altra de 20.000 euros, en dos anualitats, i el que es diu és que hi ha un problema de justificació” d’aquestes subvencions.

En la mateixa línia s’ha pronunciat Fran Ferri, síndic de Compromís, qui també creu que la imputació és fruit “d’una campanya del PPCV per a estendre una taca sobre tot aquell que governa”. Ferri s’ha mostrat prudent i, encara que ha apuntat que “en altres moments aquest assumpte s’haguera arxivat”, ha dit que Compromís esperarà a vore com evoluciona el procés judicial per a tindre més informació.

Reduir la discrecionalitat de les ajudes

Respecte a la imputació del familiar de Puig, Naiara Davó, portaveu d’Unides Podem a les Corts, ha apuntat a la discrecionalitat de les subvencions. “Aquest cas torna a posar damunt la taula la necessitat de reduir la discrecionalitat en les ajudes, perquè pensem que com més garantia hi haja d’uns criteris objectius més fàcil serà que siguen més clares i transparents, tant per part de l’Administració Pública com per part dels actors polítics i socials que les reben”, ha explicat Davó.

També et pot interessar

stats