Puig assegura que el sistema Tajo-Segura està “garantit”

El cap del Consell diu que la sentència del Suprem no invalida el transvasament i envia un missatge de tranquil·litat als regants.

VÍDEO | Puig assegura que el sistema Tajo-Segura està “garantit”

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha assegurat que la sentència del Tribunal Suprem “consolida la norma reguladora del sistema Tajo-Segura”. Després de la reunió celebrada entre el cap del Consell, la consellera d’Agricultura i l’Advocacia de la Generalitat per a estudiar la sentència que anul·la alguns articles del Pla Hidrològic de la Conca del Tajo, Puig ha volgut deixar clar que la norma de 2014 en absolut queda invalidada. “Volem donar tranquil·litat als regants en el sentit que no hi ha una ruptura en l’statu quo actual”. 

La mateixa sentència, segons el president, “consolida la solidaritat”, perquè “aferma els usos per damunt de les pretensions territorials” i, per tant, es jerarquitza “en funció d’usos”. D’acord amb això, primer està l’aigua per al consum humà, després l’agricultura, i després la recreativa, ha enumerat.

El cap del Consell ha explicat que el que s’obri amb aquesta decisió judicial també és “una finestra d’oportunitat per a legislar millor i consolidar millor tot el que és el sistema del transvasament”.

Preocupació pels cabals ecològics

A més, Puig ha dit que hi ha uns factors que es posen de manifest, relacionats amb “la preocupació dels cabals ecològics” en la qual la Generalitat està interessada. “Si no hi ha un riu viu i amb futur els més perjudicats serem els que estem més allunyats del naixement del riu”. Per tant, el president considera que és fonamental garantir la sostenibilitat i ha destacat que els mateixos regants han actuat sempre per a no malbaratar aigua.

També ha recordat que des de la Conselleria d’Agricultura a tothora s’ha dissenyat una política d’aigua que té a veure “amb la corresponsabilitat”, buscant fórmules per a sumar recursos, com ara impulsar la dessalinització, la modernització de regs i la reutilització. En aquest sentit, Puig ha demanat al govern d’Espanya que s’invertisca en millorar la reutilització en tot Espanya i en la zona alta del Tajo.

Finalment, ha avançat que en el temps que s’obri ara de reformulació legal, es posarà en marxa “una cèl·lula de vigilància” per a participar en aquest procés i que tant la Conselleria d’Agricultura i Advocacia de la Generalitat vigilaran que no hi haja una interpretació “interessada” d’una sentència que “no és devastadora perquè el sistema Tajo-Segura està garantit”.

Bonig demana una reunió de la Diputació permanent de les Corts

La presidenta del PPCV ha sol·licitat una reunió de la Diputació permanent de les Corts perquè tots els partits aproven garantir la permanència del transvasament Tajo-Segura. Bonig ha insistit que “en aquests moments és necessària la unió i una defensa ferma de totes les institucions i partits de la Comunitat Valenciana” d’un transvasament que considera “fonamental”.

Per a Bonig, el transvasament Tajo-Segura és essencial no sols per a l’agricultura de les comarques del sud (abasteix més del 60% del regadiu de la zona), sinó també per a l’abastiment urbà de 35 municipis com ara Alacant, Elx, Oriola o Torrevella. Es tracta, ha dit, d’una infraestructura estratègica no només per a la conca del Segura sinó també per al conjunt d’Espanya. Per això, ha reclamat una defensa unànime de totes les formacions polítiques del parlament valencià.

També et pot interessar

stats