Puig aposta per una "transició conjunta" de tot el territori a les pròximes fases de desescalada

El cap del Consell assegura que si es donen les condicions sanitàries, podrien demanar el canvi a la fase 2 la pròxima setmana.

VÍDEO | Puig aposta per una "transició conjunta" de tot el territori a les pròximes fases de desescalada

El Ministeri de Sanitat ha autoritzat la proposta de la Generalitat perquè tota la Comunitat Valenciana passe a la fase 1 el dilluns 18 de maig. La decisió suposa que els 14 departaments sanitaris que la setmana passada es quedaren en la fase 0, que concentren aproximadament el 70% de la població, podran donar un pas més i avançar en la desescalada.

Davant aquest anunci, el cap del Consell, Ximo Puig, s'ha mostrat satisfet i ha valorat que el canvi d'etapa s'ha produït "amb total normalitat" i de manera coordinada amb el govern central. Ho ha fet en el marc d'una entrevista a 'La Qüestió', on també ha apostat perquè el pròxim canvi a la fase 2 es duga a terme de manera conjunta en tota la Comunitat Valenciana, sempre que es donen les condicions sanitàries adequades. "Algun departament sanitari podria tindre una afecció especial, però pensem que això no es produirà", ha afegit.

En aquest sentit, el cap del Consell assegura que podrien demanar un canvi a la fase 2 la pròxima setmana perquè, segons ha apuntat, el termini mínim de quinze dies de transició "no està escrit en cap paper. Tot i això, ha insistit en el fet que el govern valencià prendrà la decisió amb "prudència", ja que el canvi d'etapes "no és una carrera".

Sobre la situació del Departament Sanitari de la Ribera, que finalment ha passat a la fase 1 sense restriccions, Puig ha informat que van analitzar si hi havia algun problema i, en veure que en els darrers dos dies no hi havia un repunt de contagis, van sol·licitar al govern espanyol una transició com en la resta d’àrees.

“Mai he dubtat de l’honestedat del govern espanyol”

Al president de la Generalitat també li han preguntat per les discrepàncies que van tindre la setmana passada amb l’executiu espanyol per no canviar a la fase 1 tot el territori valencià, tal com havien sol·licitat. Puig ha assegurat que “mai” ha dubtat de l’honestedat del govern espanyol, però sí que hi va haver un “desajust” entre els executius.

“El que ens interessa és que els indicadors estiguen clars i millorar l’espai de cogovernança. Si participem en les decisions conjuntament, tot anirà millor”, ha manifestat.

En aquest sentit, ha insistit que és hora de “treballar conjuntament” amb el govern central i amb la resta de les autonomies per a fer front a la pandèmia. “Estem en la crisi més important de la història que hem conegut, no ens hem de deixar perdre per les discrepàncies”, ha dit.

També et pot interessar

stats