Puig aposta per un acord entre comunitats autònomes per a limitar la mobilitat en Setmana Santa

La Generalitat prepara ja grans centres per a la vacunació massiva i preveu habilitar espais en cada capital de comarca.

Imatge d'arxiu del president de la Generalitat, Ximo Puig
Imatge d'arxiu del president de la Generalitat, Ximo Puig / Europa Press

El president de la Generalitat, Ximo Puig, aposta per aconseguir un acord entre les comunitats autònomes i el govern espanyol en el Consell Interterritorial de Salut per a limitar la mobilitat per Setmana Santa; un moment que el cap del Consell considera que “serà molt complex”, ja que es podria perdre la traçabilitat del virus que ja s’està recuperant en les últimes setmanes.

Així ho ha expressat Puig en una entrevista a Europa Press, on ha defensat aquest acord estatal per a aquest període festiu. "Pensem que ha d'haver-hi una posició del conjunt del sistema, perquè és molt important consolidar-la ara. Si consolidem, probablement els pròxims mesos tindrem més oportunitats d'anar cap a la normalització, amb una major vacunació i una major capacitat de contenció de la pandèmia", ha explicat.

Puig, prudent sobre la relaxació de les restriccions

Sobre la flexibilització de les restriccions a partir de l’1 de març, ha incidit en què no es pot "malbaratar" l'esforç realitzat en "uns pocs dies", i ha reiterat que la situació que travessa la Comunitat Valenciana encara és "molt difícil".

Així, ha apuntat que la pròxima setmana es convocarà una Comissió Interdepartamental per a abordar la desescalada, que tindrà en compte el "semàfor" de nivells risc que estableix el Consell Interterritorial de Sanitat. Puig preveu que en els pròxims dies "es vagen consolidant" les dades i espera una major "constatació de la baixada" de la incidència. El Ministeri de Sanitat fixa a partir d’una incidència de 250 casos cada 100.000 habitants el “risc extrem”, un llindar que la Comunitat Valenciana supera en més de 100 punts amb dades del passat dijous.

El cap del Consell ha insistit que "ningú vol restriccions", però que es fan "per a intentar evitar contagis i morts, no perquè a ningú li produïsca cap mena de satisfacció". Per això, ha apostat per "flexibilitzar, però al mateix temps mantindre amb tota determinació la posició".

Si les flexibilitzacions es produeixen a partir de l’1 de març, coincidiran amb el període festiu de les Falles o la Magdalena, sobre les quals Puig ha resolt: "No hi ha Falles ni Magdalena i hem de tindre la consciència que no hi ha espai de sociabilització associat a la festa, perquè no hi ha festa". "Ja hi haurà festa quan es puga", ha agregat.

La Generalitat confia a començar la vacunació massiva a finals de març

Pel que respecta a la vacunació massiva, la Generalitat confia que comence a finals de març. Puig ha avançat que es preveu un gran centre de vacunació a les ciutats de València, Castelló de la Plana, Alacant i Elx i, almenys, s'habilitarà un espai per a inocular dosi en cada capital de comarca.

En aquest sentit, ha indicat que aquest dissabte es reunirà la comissió de vacunació per a tractar en quins llocs s'establiran els centres. A més, ha indicat que els hospitals de campanya són tres espais que "segur que s'utilitzaran".

També et pot interessar

stats