Puig aposta perquè Compromís torne a ocupar la presidència de les Corts i que Podem estiga en la mesa

El líder del PSPV reuneix el grup parlamentari per a preparar l'estratègia de negociació abans de la trobada a tres amb Oltra i Dalmau.

Imatge de portada: reunió del grup socialista, aquest divendres

El president de la Generalitat en funcions, Ximo Puig, ha manifestat aquest divendres que veu convenient que Compromís torne a ocupar la presidència de les Corts aquesta desena legislatura. Per a l'altre soci del futur nou govern, Unides Podem-EU, reserva una plaça en la mesa del parlament valencià. Tot i així, ha recordat que no és ell qui ha de dir a qui correspon eixe càrrec.

L'endemà d'haver mantingut un primer contacte informal amb el líder d'Unides Podem-EU, el secretari general del PSPV, Ximo Puig, ha reunit el grup parlamentari socialista, el majoritari en les Corts després de les eleccions del 28 d'abril, per a decidir quina serà l'estratègia del partit en les negociacions encaminades a la reedició del nou pacte del Botànic. Serà el dimarts 14 quan se celebre la trobada a tres amb Puig, Oltra i Dalmau per a començar a perfilar el que serà el primer Consell tripartit de la història a la Comunitat Valenciana. 

El també secretari general del PSPV ha dit que la negociació amb Compromís i Unides Podem per a conformar un nou pacte del Botànic continua estancada i que "queda moltíssim a fer". "Objectivament, ara és complicat avançar perquè estem en campanya electoral i no és l'entorn més favorable".

Tot i això, ha insistit que hi ha una voluntat clara, per part de les tres formacions, d'arribar a un acord que permeta constituir un "govern de progrés" i que es farà efectiva "tan ràpid com siga possible" però atenent als "temps necessaris". Ell aposta per reiniciar el pacte que ha de donar llum al pròxim Consell tripartit.

Puig també ha avançat que els socialistes decidiran a principis de la setmana que ve quina serà la composició de la direcció del grup parlamentari, així com la de la comissió negociadora del nou pacte de govern en la Generalitat. 

Per la seua banda, Mónica Oltra ha defensat l'estructura del govern valencià actual, que considera un "encert", encara que amb canvis. SeGons ha recordat, el nou Consell l'integraran en aquesta legislatura tres partits i no dos.

Mentre arriba dimarts amb la reunió a tres bandes, el protagonisme és per a l'escenografia dels contactes i de les reunions prèvies. En la primera cita entre Puig i Dalmau, el líder d'Unides Podem mirava cap al sud i reclamava més protagonisme per a Alacant. Ell és de Teulada i, per això, li llançava una proposta al cap del Consell en funcions: passar del Pacte Bòtànic al del Montgó i que es firme a la Marina Alta. A més, reclama que, entre les prioritats del nou govern valencià, estiguen les inversions a les comarques del sud. 

Preguntat sobre el canvi de nomenclatura, el secretari general dels socialistes valencians ha afirmat que li pareix "poc important" i que veu més positiu que es reafirme una voluntat de descentralització en el nou acord del Botànic.

També et pot interessar

stats