Puig afirma que les mesures estan donant resultats, però no poden relaxar-se ja que “la letalitat és insuportable”

El PP contesta que la Comunitat Valenciana no està preparada “perquè no hi ha pla, ni gestió sanitària, ni cohesió en el Botànic”.

Sessió de control al president de la Generalitat, Ximo Puig
Sessió de control al president de la Generalitat, Ximo Puig / À Punt NTC

La situació sanitària i la gestió del Consell de la pandèmia ha centrat el debat al legislatiu valencià. El cap del Consell, Ximo Puig, ha destacat a les Corts la fortalesa del sistema sanitari valencià per a afrontar la pandèmia i ha afirmat que les mesures “estan donant resultats”, però que no poden relaxar-se, ja que “la letalitat és insuportable”. Puig ha contestat així a la síndica del Partit Popular, Isabel Bonig, que ha iniciat la primera sessió de control de l'any al president de la Generalitat preguntant si el sistema sanitari ha estat preparat per a la segona i la tercera onada de la Covid-19.

Puig ha recordat que la Comunitat Valenciana va ser la primera que va presentar al juliol un pla de contingències i que és el full de ruta que se segueix, basat en quatre pilars. El primer pilar és el reforçament del personal; el segon, l'ampliació de les capacitats sanitàries; el tercer, la reserva estratègica de material de protecció i, per últim, “la vacunació que ens permet mirar al futur”.

Bonig diu que la gestió es basa en “hospitals voladors”

La líder dels populars ha contestat que poden entendre la improvisació en la primera onada, però no en la segona i en la tercera. “No estem preparats perquè no hi ha pla, no hi ha gestió sanitària i perquè no hi ha cohesió en el seu govern. Com va dir la consellera fa uns dies, el virus està descontrolat”, ha acusat Bonig.

Segons la portaveu del PP, la gestió de Puig es basa en grans estafes i mentides, com “els hospitals voladors” amb un “forat de 16 milions d'euros i cap llit UCI”. Altres mentides, segons Bonig, són les obres fantasma en sanitat. “Ara ve corrent per a dir que ha licitat l'hospital de Mislata, al qual li donarà tres milions d'euros, quasi reben més els seus germans amb les ajudes”, li ha dit Bonig a Puig. També ha qualificat de mentida el pla de vacunació, “perquè no pot ser que Oltra diga que no sap què està passant en les residències”.

Finalment, Bonig ha demanat a la consellera de Sanitat, Ana Barceló, que es protegisca judicialment perquè té l'enemic en el seu partit: “Tots sabem qui és la Torquemada del Botànic, que envia a la foguera mediàtica o judicial a qui ella vol. Cuide's i no assumisca errors que no són seus”.

En la rèplica, Puig ha contestat que ara el que es necessita és “la màxima cohesió i el màxim suport als sanitaris” i ha preguntat a Bonig que diga si està d'acord amb les restriccions i si està “més còmoda amb el model Ayuso o el model Feijóo”.

Cantó: "Puig, canvie de socis; senyors del Botànic, deixen de barallar-se"

La sessió ha continuat amb el líder de Ciutadans, Toni Cantó, que ha preguntat si la Generalitat començarà a implantar els acords dels pressupostos del 2021 per a les ajudes als sectors més afectats. Segons Cantó, "no es pot obligar a tancar la restauració, no ajudar i fregir a impostos, això és com una expropiació". Així les coses, ha demanat ajudes reals per al sector turístic, l'hostaler o el de les festes, entre altres, i que deixen de "vendre motos, com a vacunacions massives i nous centres sanitaris".

El portaveu de Ciutadans s'ha mostrat molt crític i ha demanat al president que faça canvis: "Senyor Puig, canvie de socis; senyors del Botànic, deixen de barallar-se com els xiquets. Humilitat i treball". Cantó ha qualificat els diputats d'Unides Podem d"inútils populistes", i els de Compromís d'”impresentables" i "elit progre" per proposar la jornada de quatre dies, quan la gent haurà de treballar 7 dies per a eixir de la crisi. "Puig, lidere el seu govern d'una vegada i acomiade els inútils", ha conclòs Cantó.

Puig: "Tots els ajuntaments han rebut ja les ajudes directes"

Puig ha contestat a Cantó que les restriccions s'alçaran quan les dades epidemiològiques ho permeten. "Ara tenim un horitzó que és la vacunació, i ens obri la porta a l'esperança. Mentrestant, el president ha destacat que cal ajudar al màxim a aquests sectors i "hem fet un pla de 400 milions d'euros, que segur que és insuficient, però que és un esforç que no ha fet una altra comunitat". Així, ha dit que aquest dijous tots els ajuntaments hauran rebut ja les ajudes perquè les puguen gestionar. A més, ha avançat que aquest divendres el Consell aprovarà un decret de 100 milions d'euros per a l'artesania valenciana.

Vega: "Han pres a l'hoteleria com a presoners de guerra"

La portaveu de Vox, Anna Vega, ha dit que Puig governa a ordres de la portaveu, Mónica Oltra, i li ha demanat responsabilitats per la gestió de la pandèmia. "Han pres a l'hoteleria com a presoners de guerra, els acusen dels increments dels contagis quan és fals". "A qui culparan ara que segueixen els contagis, deixen treballar a la gent", ha reclamat Vox. A més, ha afegit, que el programa d'ajudes "a penes servirà per a cobrir una part de les despeses d'un mes".

Ferri: “Restriccions, ajudes i vacunes”

Pel que fa als socis del govern del Botànic, el síndic de Compromís, Fran Ferri, ha dit que “les restriccions funciones i salven vides”. Per això, ha posat en relleu que el sorprén “com les dretes critiquen eixes restriccions i jo em pregunte quines eren les alternatives”. Ferri ha ressaltat que queda molt de camí, “no és temps de salvar la Setmana Santa, i molt de compte amb la futura desescalada”. Així, ha reclamat al govern central un decret d'alarma que done els instruments per a lluitar contra els virus.

Compromís també ha avançat que presentaran una iniciativa per a demanar al govern central “un fons econòmic per a la tercera onada similar al de la primera”. Finalment, Ferri ha recordat que falten vacunes “per l'aposta de la UE per les empreses privades” i ha reclamat que s'active l'article 185 de les Corts per a demanar a Europa que “els interessos de les persones estiguen per davant de les farmacèutiques amb una agència valenciana”.

Lima reclama alliberar les patents de les vacunes

La vacunació ha centrat gran part de la sessió de control en les Corts. Si Compromís ha demanat un repartiment equitatiu de les vacunes, Unides Podem ha reclamat alliberar les patents mitjançant una farmacèutica pública. Pilar Lima, que s'estrenava com a portaveu, ha destacat que "el que s'ha pagat amb diners públics no poden dependre dels interessos privats de les grans farmacèutiques". És per això que Lima ha assenyalat que "si s'alliberen les patents segur que a la Comunitat Valenciana tindrem una dona situació per a vacunar".

Pel que fa a la vacunació, el president ha ressaltat que la Comunitat Valenciana és una de les més avançades i més 90.000 persones ja tenen la vacunació completa. A més, ha incidit que les residències són la gran prioritat: “Aquesta setmana ja tots hauran rebut la primera vacuna i al final de mes la segona dosi”.

Puig ha contestat a Lima i ha exigit que el repartiment de dosi siga ràpid i equitatiu a Europa i que no es repetisquen els "episodis lamentables" de retards com en les últimes setmanes. El president ha demanat fer costat a la Comissió Europea i "al mateix temps, posar a les farmacèutiques en el lloc que els correspon perquè no es pot permetre que no es complisquen els acords".

També ha advocat per no excloure cap vacuna que es desenvolupe al marge de les ja aprovades i ha garantit que "qualsevol, vinga d'on vinga, que tinga l'aval científic, tindrà capacitat de ser executada en la Comunitat Valenciana".

També et pot interessar

stats