Es publiquen les candidatures per a les eleccions del 28A

Per a les Corts s'han presentat 15 candidatures a la circunscripció de València, 15 a Alacant i altres 12 a Castelló.

VÍDEO | Es publiquen les candidatures per a les eleccions del 28A

El Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) i el Diari Oficial de la Generalitat (DOGV) publiquen aquest dimecres totes les candidatures al Congrés, Senat i a les Corts que hagen presentat els partits i coalicions amb motiu de les eleccions generals i autonòmiques del pròxim 28 d'abril

D'acord amb el DOGV, en total s'han presentat 15 candidatures per a concórrer a les eleccions a les Corts per la circumscripció de València i altres 15 per Alacant, mentre que per la circunscripció de Castelló se n'han presentat 12 davant la Junta Electoral Provincial. Aquestes xifres suposen que hi ha 8 llistes menys que en els comicis del 2015. 

Les persones que integren aquestes llistes opten a ocupar els 99 escons que té la cambra valenciana, dels quals 40 corresponen a la circunscripció de València, 35 a la d'Alacant i 24 a Castelló. 

Les persones que integren aquestes llistes opten a ocupar els 99 escons que té la cambra valenciana, dels quals 40 corresponen a la circumscripció de València, 35 a la d'Alacant i 24 a Castelló. Almenys la meitat dels diputats i de les diputades que obtinguen escó en aquests comicis autonòmics seran diferents als de la legislatura que acaba de finalitzar, la novena. Si es repeteixen els resultats de l'anterior convocatòria, en 2015, es produïria un canvi en 50 dels 99 parlamentaris actuals. 

Per València s'hi presenten a la cambra autonòmica Compromís, PSOE, la Falange, Esquerra Republicana del País Valencià, Ciutadans, Pacma, Partit Popular, Partit Comunista dels Pobles d'Espanya, Som Valencians en Moviment, Unides Podem-EU, Vox, Auna CV, Avant Adelante, República Valenciana i Poble Democràtic. Aquestes dues últimes llistes no concorren en les eleccions generals, mentre que sí que ho farà Per un Món Més Just (PUM J).

Respecte a les candidatures de Castelló, l’ordre de presentació comença pel PSOE, Compromís, Esquerra Republicana del País Valencià, la Falange, Vox, PP, Partit Comunista dels Pobles d'Espanya, Poble Democràtic, Ciutadans, Avant Adelante, Unides Podem-EU i Pacma. A més de les anteriors, per a les eleccions generals també s’ha presentat la candidatura de PUM J.

Una de les novetats a la circunscripció d'Alacant per a les autonòmiques és la concurrència de la formació Tercera Edat en Acció. Les 15 candidatures que opten al parlament valencià s'han presentat en aquest ordre: PSOE, Compromís, Pacma, Esquerra Republicana del País Valencià, Ciutadans, PP, Avant Adelante, Partit Comunista dels Pobles d'Espanya, Actúa, Unides Podem-EU, República Valenciana, Vox, Alternativa Republicana, Partit Libertari i Tercera Edat en Acció. Al Congrés, a més, es presenta la formació Família i Vida.

Eleccions generals

Per a les eleccions generals, a la província de València concorren 14 llistes al Congrés (es trien 15 diputats, ja que la circunscripció n'ha perdut un en aquesta convocatòria per població) i 14 al Senat. Pel que fa a la circumscripció de Castelló, s'hi presenten 13 a la cambra baixa per a ocupar un dels 5 escons que es disputen, i 13 a l'alta. La d'Alacant és la circunscripció amb més candidatures per al Congrés, 16, que optaran a aconseguir un dels 12 escons que es trien. També és la que en té menys llistes per al Senat, amb un total de 12. En les tres circunscripcions es votaran 4 senadors.

S'obri el període d'al·legacions

Dilluns es va acabar el termini de cinc dies que van tenir els partits per a registrar les seues candidatures en les diferents juntes electorals provincials. Tot i això, les llistes que es publiquen aquest dimecres no seran les definitives fins el dos d'abril, ja que hi ha un període per a revisar les candidatures i corregir els possibles errors. 

Un dels requisits que han de complir les candidatures és el respecte a la denominada democràcia paritària, que implica que cap gènere pot tenir més del 60% dels candidats en cada tram de cinc nombres.

El dia 12 d’abril, a la mitjanit, començarà oficialment la campanya electoral que acabarà a les 0:00 de la nit del divendres 26 d’abril.  

També et pot interessar

stats