El PSPV tornaria a guanyar les autonòmiques, segons el CIS, que retalla a 1,4 punts la distància amb el PP

L'última enquesta millora els resultats de les dues formacions a costa de la resta, però amb un marge molt obert per a la governabilitat

Una persona deposita el vot en una urna, en una imatge d'arxiu
Una persona deposita el vot en una urna, en una imatge d'arxiu / Shutterstock

Si hui se celebraren les eleccions autonòmiques, el PSPV-PSOE guanyaria els comicis, amb un suport del 24,3% i el PP quedaria com a segona força a les Corts, amb un 22,9% dels vots, segons la "macroenquesta sobre tendències en vot autonòmic", publicada pel Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS) aquest dijous. El sondeig, a cinc mesos de la celebració de la cita electoral de maig, revela una diferència entre les dues formacions majoritàries d'1,4 punts, enfront dels cinc de fa quatre anys.

Tant el PSPV com el PP també millorarien els resultats, tenint en compte la suma de la intenció de vot més el suport per simpatia respecte dels anteriors comicis (quasi mig punt els socialistes i quatre més el PP), en contrast amb la resta de formacions, que baixarien. Així, segons el CIS, Compromís aconseguiria el 9,3% dels vots, en contrast amb el 16,44% de fa quatre anys; Unides Podem es quedaria en el 5,6% (enfront del 7,98% del 2019); Vox baixaria al 7,4% (va obtindre el 10,44%) i Ciutadans es desplomaria, del 17,45% al 2,5%, quasi quinze punts menys.

La macroenquesta inclou també una estimació d'escons, encara que amb forquetes molt àmplies. Estima que el PSPV-PSOE n'aconseguiria entre 32 i 45 (actualment en té 27); el PP, entre 31 i 43 (ara en compta amb 19), Compromís, de 6 a 12 (sobre els 17 actuals) i Unides Podem, entre 2 i 6 (hui en té 8 representants). Ciutadans, que va obtindre 18 diputats el 2019, cauria a entre 0 i 5 escons i Vox se'n mouria entre 4 i 11, enfront dels 10 actuals.

Amb aquesta estimació, els partits del Botànic (PSPV, Compromís i Unides Podem), que governen gràcies a tindre 52 dels 99 escons de les Corts, es mourien en una forqueta d'entre 40 escons (per davall de la majoria absoluta) i 63. I l'actual bancada de l'oposició (PP, Ciutadans i Vox), que en suma 47 escons aquesta legislatura, estaria entre els 37 escons i els 59.

També et pot interessar

stats