El PSPV tindrà dos senadors territorials, i PP, Compromís i Cs, un cadascun

Per contra, Unides Podem-Esquerra Unida i Vox es queden sense representació.

VÍDEO | El PSPV tindrà dos senadors territorials, i PP, Compromís i Cs, un cadascun

El PSPV tindrà dos senadors territorials i el PP, Compromís i Ciutadans en nomenaran a un cadascun, en virtut dels resultats en les eleccions de diumenge, mentre que les altres dues forces amb representació a les Corts , Vox i Unides Podem-Esquerra Unida, es quedaran sense senador de designació autonòmica.

Així ho certifica la secretaria general del parlament valencià, sobre la base de l'aritmètica electoral, després que el PSPV aconseguira 27 escons: el PP, 19: Ciutadans, 18; Compromís, 17; Vox, 10, i Unides Podem, 8.

Primera reunió de la Mesa de les Corts

 

Aquest dijous s'ha celebrat la primera reunió de la mesa de les Corts després de les eleccions autonòmiques. Entre les qüestions pendents hi havia la designació dels cinc senadors territorials.

Tenint en compte que les Corts s’han de constituir el 16 de maig i el ple de constitució de la cambra alta serà el dia 21, hi ha només tres dies hàbils  perquè els grups parlamentaris proposen els seus candidats al Senat. Abans que acabara l’anterior legislatura, les Corts encarregaren un informe jurídic que hui la mesa té previst estudiar. 

Aquests tres dies, la cambra valenciana hauria de treballar de manera exprés perquè el calendari està molt ajustat. El 16 de maig, es constituiran les Corts i s’ha de nomenar la presidència i els representants que formaran part de la mesa. Des d’aquell dia i fins al 21, quan es constituirà el Senat, s’haurien de constituir els grups parlamentaris, les comissions i els partits haurien de proposar els seus candidats a senadors territorials. 

En declaracions a Les notícies del matí el fins ara president de les Corts, Enric Morera, avançava com podria ser el repartiment. Morera ha expressat, mentre participava en la romeria de la Santa Faç, que s'ha reduït el nombre de senadors territorials a cinc, que es repartiran en dos del PSPV, un del PP, un de Ciutadans i un de Compromís. En relació amb el calendari previ, Morera ha dit que "si hi haguera bona voluntat per part dels partits, es podrien agilitzar els tràmits perquè els senadors territorials estigueren presents en la sessió constitutiva del Senat" 

Sis grups parlamentaris per primera vegada 

En aquesta nova legislatura participaran 6 grups parlamentaris per primera vegada en la història i cinc senadors territorials, un menys que en l’anterior per una qüestió poblacional. Per tant, ha d’haver-hi una negociació prèvia entre els partits per a triar els candidats. Una vegada haja conclòs aquesta negociació, les persones designades han de superar un examen de valencianitat i, després, se’n convocaria el ple. Els terminis han d’ajustar-se al màxim perquè entre la convocatòria i el ple han de passar 48 hores. 

Entre les necessitats d’accelerar tot el procés, hi ha l’interés del PSPV de promoure Joan Lerma com a president de la cambra alta. Una altra de les qüestions que hauran d’abordar els pròxims dies està relacionada amb la composició de la mesa de les Corts ja que té cinc membres i, en haver-hi sis grups parlamentaris, un quedaria sense representació. 

Si la votació per a l’elecció de la mesa es fera finalment per blocs, els partits del Botànic s’assegurarien la majoria absoluta en l’òrgan de gestió de les Corts. Tres representants serien per als socis PSPV, Compromís, Unides Podem-Esquerra Unida, i els altres dos els cedirien al PP i Ciutadans. D’aquesta manera, Vox es quedaria sense representació en la mesa de les Corts encara que ha obtingut dos escons més que Unides Podem.

També et pot interessar