El PSPV seria hui el partit més votat a València i Compromís baixa tres regidors

L’últim baròmetre municipal arreplega que l'avantatge del bloc d'esquerra avançaria sobre el de la dreta, fins a tindre 19 regidors

Aquest dissabte es constitueixen 539 ajuntaments valencians
Hemicicle de l'Ajuntament de València, en una imatge d'arxiu / À Punt NTC

L'últim baròmetre d'opinió ciutadana encarregat per l'Ajuntament de València indica que el PSPV-PSOE seria la força més votada en les pròximes eleccions municipals i obtindria 10 regidors, tres més dels que té en l'actualitat, els mateixos que perdria Compromís.

Segons aquest sondeig, fet a partir de 2.350 entrevistes presencials, augmentaria l'avantatge del bloc d'esquerra sobre el de la dreta, fins a tindre 19 regidors, enfront dels 16 del bloc PP-Vox (els mateixos que en l'actualitat, però sense la presència de Ciutadans, que desapareixeria de l'hemicicle).

Si aquest dissabte hi haguera eleccions municipals, el 19,5% dels consultats votaria el Partit Popular; el 15,8%, el PSPV-PSOE; l'11,6%, votaria a Compromís; el 7,2%, Vox; el 3,4%, Podem-EUPV; el 2,9%, altres formacions, i el 2%, Ciutadans. El 15,4% encara no sap què votarà en les eleccions municipals del pròxim mes de maig, mentre que el 7,8% no contesta.

Així, els 10 escons que ara té Compromís podrien quedar en 6 o 7, els 7 que té el PSPV-PSOE creixerien fins a 10 i Podem podria tornar a l'hemicicle amb una forqueta de 0-2 regidors. En l'altre costat de la bancada, el PP apunta a un creixement de 8 a 12 regidors i Vox, de 2 a 3 o 4.

Quant a la situació política a la ciutat, el 3,6% la valora com molt bona i el 26,3% com a bona; un 37,5% la considera regular; el 19,6%, dolenta, i un 8,7%, molt dolenta.

En aquest sentit, la valoració del govern de coalició (Compromís-PSPV) de l'Ajuntament la valoren molt bé el 4,2% dels entrevistats, bé el 26,6%, regular el 32,3%, malament el 17,2% i molt malament el 12,7%.

Quant a la valoració dels grups municipals de l'oposició, el 28,2% valora com a regular l'oposició del Partit Popular, el 28,8% avalua com a regular la de Ciutadans i el 32,3% valora com a molt dolenta la de Vox.

El regidor socialista Borja Sanjuán ha assenyalat, després de conéixer aquestes dades, que el veïnat de València “volen mantindre un govern progressista i també una alcaldessa que pose en el centre les seues prioritats i que els represente”, en al·lusió a Sandra Gómez, actual vicealcaldessa i candidata a l'alcaldia pel PSPV.

València aprova amb notable per la satisfacció de viure a la ciutat

El regidor d'Innovació, Carlos Galiana, de Compromís, ha destacat que “la satisfacció de viure a la ciutat té una nota de 8,1”. A més, els valencians i valencianes aposten per una resolució del conflicte d'Ucraïna i Rússia més diplomàtica i menys militar; i el 2023, “una majoria de progrés es tornaria a conformar a la ciutat de València”, segons el regidor.

Respecte a cada zona en particular, la ciutadania té una satisfacció del 7,7 respecte al seu districte de residència, un 46,4% considera que està igual que l'any passat i no ha millorat ni ha empitjorat i un 40,3% creu que també es mantindrà igual en un any.

Respecte als principals problemes de València, les persones enquestades creuen que el pitjor és el trànsit, seguit de la neteja, l'ocupació i l'urbanisme però, en preguntar-los pels problemes de la ciutat que més els afecten personalment, contesten que la macroeconomia, l'ocupació, la salut i l'atenció sanitària.

Les persones entrevistades valoren amb un 5,5 sobre 10 la gestió de l'Ajuntament i avaluen molt positivament, i per aquest orde, les biblioteques municipals, els mercats municipals i els carrils bici. Tots els serveis pels quals es pregunta aproven, excepte l'aparcament, que només arriba al 4,7 sobre 10.

Respecte a les peticions veïnals, la ciutadania sol·licita a l'Ajuntament més gestió, millor neteja i una millora dels serveis socials i, respecte al seu barri, més neteja, millors equipaments i més seguretat.

També et pot interessar

stats