El PSPV reivindica la memòria dels afusellats a Paterna en un any sense homenatge per la pandèmia

És el primer any des de l'inici de la democràcia que no es recorda les 3.328 persones assassinades entre 1939 i 1956.

Mur d'afusellament de Paterna
Mur d'afusellament de Paterna / Dival
31 d'octubre 2020 - 17:32

El PSPV de València ha reivindicat la memòria dels milers de víctimes assassinades en el mur d’afusellament del cementiri de Paterna. L'emergència sanitària provocada pel coronavirus ha obligat a suspendre, per primera vegada des de l'inici de la democràcia, l'homenatge dels socialistes valencians a les 3.328 persones que foren afusellades en aquesta ciutat de l'Horta entre abril de 1939 i novembre de 1956.

La secretària general de la formació a la província de la València, Mercedes Caballero, ha afirmat que, a pesar de la cancel·lació de l'homenatge, mantenen “l'esperit de reivindicació de la memòria, la justícia i la dignitat de les persones desaparegudes” a Paterna, que procedien de 191 pobles de la Comunitat Valenciana i d'altres 60 municipis espanyols.

Per la seua part, el secretari de Memòria Històrica de la CEP (Comissió Executiva Provincial?), Matías Alonso, ha indicat que “malgrat la pandèmia, Paterna continua sent un lloc de reivindicació i compromís amb els valors de milers de víctimes”.

Respecte a la futura llei de memòria democràtica, que substitueix l'anterior llei de memòria històrica aprovada l'any 2017, Mercedes Caballero ha subratllat que ampliarà la qualitat democràtica i la reparació ja que permet anul·lar les sentències i condemnes emeses pel franquisme per raons polítiques, ideològiques o de consciència. “Aquesta novetat implica l'anul·lació d'una ingent quantitat de sentències dictades durant o després de la Guerra Civil, que van servir per a vestir de legalitat execucions, en els casos més extrems”, ha conclòs.

També et pot interessar

stats