El PSPV podrà proposar 2 candidatures al Senat i el PP, Cs i Compromís, una cadascú

Unides Podem i Vox queden fora definitivament de l’assignació dels cinc senadors autonòmics.

Unides Podem i Vox queden fora definitivament de l’assignació dels cinc senadors autonòmics
Unides Podem i Vox queden fora definitivament de l’assignació dels cinc senadors autonòmics / GVA

El grup socialista de les Corts podrà proposar dos candidats a senador territorial per la Comunitat Valenciana, mentre que el PP, Ciutadans i Compromís podran designar-ne un cadascun d’ells. Així ho avala l’informe dels serveis jurídics de les Corts, que confirma el repartiment de senadors per designació autonòmica que ja havia avançat la secretaria general de la cambra. De la distribució queden fora els grups d’Unides Podem i Vox.

El document recorda que les Corts podran designar finalment cinc senadors en virtut del pes poblacional. Les comunitats autònomes tenen atribuït un senador, al qual poden sumar-ne un altre addicional per cada milió d’habitants. La població de la Comunitat Valenciana va quedar-se a menys de 4.000 habitants dels cinc milions de persones en l’últim padró computable, el de 2018. De fet, a 1 de gener de 2019, la xifra tornava a ser superior als cinc milions, circumstància que hauria suposat l’assignació d’un senador més; el que faria sis.

Un examen i una votació separen els candidats de l’escó

D’ara endavant els grups parlamentaris hauran de proposar per escrit davant la Mesa de les Corts als senadors titulars i suplents que proposen, juntament amb els documents que acrediten l’elegibilitat dels candidats, un currículum detallat i una declaració de no estar immersos en causa d’inelegibilitat o incompatibilitat.

La Comissió de l’Estatut del Diputat examinarà la documentació i elevarà un dictamen al ple. En cas favorable, la mesa ordenarà la publicació de les candidatures en el Butlletí Oficial de les Corts, convocarà un ple específic per a votar les candidatures. Les persones que resulten elegides seran proclamades com a senadors i senadores en representació de la Comunitat Valenciana.

També et pot interessar

stats