El PSPV guanya les autonòmiques després de quasi 30 anys i podrà reeditar el Botànic

Els socialistes aconsegueixen 27 diputats i el PP cau a la segona posició, seguit de prop per Ciutadans.

El PSPV guanya les autonòmiques després de quasi 30 anys i podrà reeditar el Botànic
El PSPV guanya les autonòmiques després de quasi 30 anys i podrà reeditar el Botànic

Els resultats de les eleccions generals d'aquest 28 d'abril repeteixen un patró similar en les autonòmiques a la Comunitat Valenciana, que també han estat marcades per una alta participació. El 75,80% del cens valencià ha passat per les urnes, més de sis punts per damunt dels comicis autonòmics de 2015.  

Amb més del 99% del vot escrutat, el PSPV és la força més votada i obté 27 diputats en les Corts, quatre més que en l'anterior convocatòria. El cataclisme del PP en l'àmbit estatal es reprodueix també al territori valencià, ja que hi perd 12 escons i queda relegat a segona posició amb només 19 i amb més de 100.000 vots de diferència del PSPV. Ciutadans millora els resultats del 2015 i seria la tercera força amb 18 representants, cinc més que en la convocatòria anterior. Compromís baixa al quart lloc i passa dels 19 escons que tenia a 17. 

La tònica dels comicis generals pel que fa a la irrupció de l'extrema dreta al legislatiu, de la mà de Vox, es trasllada també a la Comunitat Valenciana. La formació liderada per José María Llanos entra a les Corts amb força amb 10 diputats. Unides Podem-EU és l'última força que aconsegueix representació en el parlament valencià i n'obté 8, cinc menys que el 2015. 

Aquest resultats permetrien una reedició de l'Acord del Botànic encapçalat per Ximo Puig, amb el suport de Mónica Olta i de la coalició entre Podem i Esquerra Unida. Les forces de l'esquerra sumarien 52 escons, un per damunt de la majoria absoluta, mentre que l'aliança entre el PP, Ciutadans i Vox seria insuficient, ja que es quedaria en 47 escons. 

Tendència similar a les tres circunscripcions

L'equilibri de forces és semblant per circumscripcions. A Alacant el PSPV-PSOE guanya un escó a les Corts i arriba a 10, mentre que el PP redueix el nombre representants d'11 a 7. Ciutadans creix de 5 a 7 i Vox n'obté 4. La coalició Compromís en perd un per Alacant, ja que passa de 5 a 4, i Unides Podem se'n deixa dos, de 5 a 3.

A Castelló el PSPV pujaria de 6 a 7 i en guanya un. D'altra banda, el PP passa de 8 a 5. Ciutadans passa de 3 a 4 representants a les Corts, mentre que Compromís es manté amb els 4 que que tenia. Vox arriba a la cambra amb 2 escons per la circumscripció i Unides Podem-EU baixa de 3 a 2.

A València el PSPV augmenta la seua representació de 8 a 10. Compromís passaria de 10 a 9 escons. El PP en perd 5 dels 12 que hi tenia i es queda amb 7. Ciutadans en guanyaria dos i es col·locaria amb 7. Finalment, Vox n'aconseguiria 4 i Unides Podem baixaria de 5 a 3.

També et pot interessar

stats