PSPV, Compromís i Unides Podem-EU negocien contrarellotge

L'acord continua en situació de bloqueig i els partits estan contactant telefònicament per a intentar "ajustar les propostes".

Huitena reunió negociadora del nou Botànic
Huitena reunió negociadora del nou Botànic / Kai Försterling (Efe)

Un dia abans del debat d’investidura de Ximo Puig s’estan vivint les hores decisives per a tancar definitivament el nou Acord del Botànic, que ara mateix continua en situació de bloqueig. PSPV, Compromís i Unides Podem-Esquerra Unida negocien contrarellotge via telefònica per a intentar "ajustar les propostes".

Tot açò després que Unides Podem-Esquerra Unida haja abandonat aquest migdia la huitena reunió de la comissió negociadora en entendre que l'última proposta que els han plantejat no compleix la proporcionalitat. Des d'aleshores no s'ha produït cap altra reunió entre les parts i no n'hi ha cap prevista. 

L’única evidència és que aquest dimecres a les 10:00 hores hi haurà discurs d'investidura, tot i que el debat es podria posposar un màxim de 24 hores. Puig ha declarat que farà el que li pertoca, presentar un discurs que intente donar resposta a allò que està acordat

A més, ha afirmat que no entendria que finalment no hi haguera un acord entre per a la reedició del govern del Botànic. "Cada partit és responsable de les seues decisions", ha dit.

Les bases de Podem donen suport a investir Puig i entrar en el Consell 

Un 97,3% dels militants de Podem han votat a favor de la investidura de Puig i un 93,1% s'han mostrat favorables que la formació entre en el Consell. Això sí, sempre que abans de la votació arriben a un acord amb la resta de forces progressistes.

Després d’aquest resultat, Podem ha afirmat que no pot assegurar el vot favorable a la investidura de Puig com a president de la Generalitat, si no va lligada a un acord de govern que pose els interessos de la ciutadania per davant dels partidistes, i que "no s'ha produït de moment".

Per la seua banda, el 86,7% de la militància d'Esquerra Unida ha votat a favor d'investir Puig amb el programa de govern pactat i un 85,6% s’ha mostrat favorable a tindre presència en el futur Consell.

El PSPV tracta de "millorar l'oferta" 

L'equip negociador del PSPV tracta de veure si poden "millorar l'oferta" després de l'abandó dels representants de la confluència morada. No obstant això, des de la formació socialista han reconegut que les converses continuen per telèfon. El síndic socialista, Manolo Mata, ha recordat que els d'Unides Podem "diuen que estan disposats a entrar en el govern i en tot cas a donar suport a la investidura". "Ja saben les condicions clarament", ha recalcat.

D'altra banda, Compromís sosté que, si es reprén la negociació, continuarà a la seu del PSPV i descarten entrar en els detalls sobre les ofertes que hi ha damunt la taula.

La negociació segueix oberta, encara que els equips de Compromís i Unides Podem-EU no han tornat a la huitena reunió del Botànic II i passen la vesprada en les seues respectives seus. Els socialistes valencians, per la seua banda, celebren aquesta vesprada el seu comité nacional a les 19:00 hores.

Morera llança un missatge de calma 

El president de les Corts, Enric Morera, ha llançat un missatge de calma enmig de les negociacions d'última hora per a l'acord de reedició del Botànic. 

"Ens ha costat molt arribar on estem. Un gran esforç cooperatiu, moltes il·lusions i esperances del nostre poble. Les coses que més gaudim són les que més costen. Ho estem fregant", ha dit.

També et pot interessar

stats