El PSOE no utilitzarà l'avantatge que li atorga el CIS per a convocar eleccions

Els socialistes es mostren "satisfets" amb els resultats del baròmetre.

El PSOE es col·loca com la força política preferida dels espanyols, segons el CIS
El PSOE es col·loca com la força política preferida dels espanyols, segons el CIS / Zipi (Efe)

El PSOE es consolida com la primera força política, en assolir un 29,9% en intenció de vot segons l'enquesta publicada pel Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS). Des de les files socialistes es mostren "satisfets" amb les dades d'aquest baròmetre, el primer que es publica des que Pedro Sánchez és president del Govern d'Espanya. La vicesecretària general de la formació, Adriana Lastra, confia que "com ha passat sempre", en arribar les eleccions el PSOE obtindrà encara millor resultat que en les enquestes. No obstant això, el ministre de Foment i secretari d'Organització del PSOE, José Luis Ábalos, ha assegurat que el govern central no "jugarà a l'avantatgisme" d'avançar les eleccions generals.

Des del Partit Popular, que des d'abril ha baixat quasi quatre punts en intenció de vot (del 24% al 20,4%), consideren que l'enquesta representa un "escenari irreal" que no viu "ni Espanya ni el Partit Popular". A més, creuen que es tracta d'una investigació "caducada" perquè quan es va elaborar, Pablo Casado encara no presidia el partit.  El president de la Xunta de Galícia, Alberto Núñez Feijóo, ha indicat: "Els efectes normalment duren el que duren, però és més importat atendre la tendència". Amb tot, ha apostat per "ser prudents" i "seguir treballant".

Per la seua part, Ciutadans, que ha baixat dos punts respecte a abril i es queda també amb un 20,4%, ha valorat positivament el baròmetre ja que, segons fonts de la formació, demostra que el partit de Rivera és l'única alternativa possible a quaranta anys de bipartidisme entre PSOE i PP.  La senadora i diputada de Cs al Parlament català, Lorena Roldán, ha declarat: "Ni una enquesta cuinada pot ocultar el bon resultat del partit". A més, ha insistit que el president Sánchez hauria de convocar eleccions per a no dependre de les formacions independentistes al Congrés. 

El secretari d'Organització de Podem, Pablo Echenique, ha llevat importància a la baixada de quatre punts (15,6%) respecte a l'anterior enquesta que registra Units Podem. "L'única enquesta que no s'equivoca és la de la ciutadania quan deposita la papereta en les urnes", ha publicat Echenique en un missatge a les xarxes socials. També ha recordat que en 2015, a les portes de les eleccions generals, el CIS va pronosticar un resultat del 16,7% dels vots per a Podem i un mes després, "la gent va anar a votar i traguérem un 21,1%". El secretari d'Organització ha matisat que des de la formació morada continuen treballant per a guanyar la confiança dels electors i les eleccions. 

També et pot interessar

stats