PSOE i Unides Podem impulsen una comissió d'estudi sobre el preu de la llum

La proposta conjunta té lloc després que Unides Podem demanara en solitari la creació d'una empresa pública d'energia

La llum es pagarà aquest dilluns a 17 cèntims més que el rècord anterior per megavat hora
Instal·lacions elèctriques en una imatge d'arxiu / J. J. Guillén (Efe)

El Grup Socialista i el d'Unides Podem han registrat al Congrés una sol·licitud per a crear una comissió d'estudi sobre el preu de la llum, que fa setmanes que bat rècords, i la millora del sistema elèctric.

Es tracta d'una proposta conjunta dels dos socis de govern, que arriba després que ahir Unides Podem, per iniciativa pròpia i sense comptar amb el PSOE, registrara una proposició de llei al Congrés per a demanar la creació d'una empresa pública d'energia i establir un preu fix al megavat nuclear i un màxim al megavat hidroelèctric. L'empresa, segons la proposta de la formació morada, assumiria les concessions hidroelèctriques que es vagen extingint.

En diverses ocasions l'executiu ha manifestat estar obert a estudiar aquesta opció, si bé en el curt termini ha centrat les mesures a reduir la fiscalitat als usuaris.

La nova proposta que arriba al Congrés i sí que porta les firmes dels dos partits que componen el govern de coalició demana que una comissió no permanent busque solucions a les tensions del mercat elèctric que estan provocant l'escalada continuada del preu de l'electricitat, amb "conseqüències negatives i greus sobre una part molt significativa de la població i del teixit econòmic". El problema fonamental, assenyalen, és que aquests preus tan alts "posen en situació d'estrés les economies de les famílies i les petites empreses".

La sol·licitud destaca que l'aprovació enguany de la llei de canvi climàtic i transició energètica i els nous paquets legislatius de la UE ("Fit for 55") fan necessari revisar el mercat energètic "i un estudi en profunditat" del sector elèctric.

L'objecte de la comissió, segons s'explica, serà l'estudi de les causes i conseqüències de l'evolució dels preus de l'electricitat, especialment en els últims mesos i plantejar propostes per a dissenyar un sistema elèctric "que concilie la sostenibilitat ambiental amb la justícia social i la competitivitat de l'economia".

Aquest dimecres la mesa del Congrés també va cursar una iniciativa de Més País per a promoure una comissió d'investigació sobre l'augment del rebut de la llum, que compta amb el vistiplau de la ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera.

També et pot interessar

stats