PSOE i Unides Podem difereixen sobre l'acord amb EH Bildu per a derogar la reforma laboral

Iglesias en defén la derogació "total" i Lastra i Ábalos insisteixen en què només es revertiran els aspectes més lesius.

Pedro Sánchez, Carmen Calvo i Pablo Iglesias, al Congrés
Pedro Sánchez, Carmen Calvo i Pablo Iglesias, al Congrés / Ballesteros (Efe)

Els partits que integren el govern d'Espanya, PSOE i Unides Podem, arribaren aquest dimecres a un acord amb EH Bildu per a derogar per complet la reforma laboral que va aprovar el PP el 2012 a canvi que la formació independentista basca s'abstinguera en la cinquena pròrroga de l'estat d'alarma. Tanmateix, en les últimes hores, aquest pacte s'ha posat en dubte.

De fet, després que Bildu comunicara l'acord, els socialistes han rectificat i han matisat que no hi haurà una derogació completa, sinó que es revertiran aquells apartats més lesius amb els treballadors i les treballadores per a recuperar els drets laborals perduts. I aquest dijous al matí, el líder d'Unides Podem, Pablo Iglesias, s'ha mostrat molt dur amb la rectificació que ha fet el PSOE i ha insistit en una entrevista a Catalunya Ràdio que la derogació de la reforma laboral ha de ser "total", perquè així consta en el pacte.

"Seré molt clar, es derogarà íntegrament la reforma laboral; el pacte amb EH Bildu porta la firma dels tres portaveus dels grups parlamentaris. Després cada partit pot dir el que vulga".

Així mateix, Iglesias ha carregat contra la CEOE i la Cepyme després que hagen mostrat rebuig a aquest acord. "Crec que a ningú li pot sorprendre que la patronal volguera un govern del PP i Vox, però han d'entendre que hi ha una cosa que és la sobirania popular", ha sostingut.

Per la seua banda, el ministre de Transports, José Luis Ábalos, ha remarcat en una entrevista a Onda Cero que l'objectiu és derogar els aspectes més lesius de la reforma de Mariano Rajoy. A més, ha recordat que tot això ja estava contemplat en l'acord d'investidura.

En la mateixa línea que Ábalos s'ha expressat la portaveu del PSOE al Congrés, Adriana Lastra, que ha assegurat en una entrevista a La Sexta que l'acord no suposa la derogació íntegra de la reforma laboral. Així, ha assegurat que els socialistes "mai" han parlat d'"eliminar d'un colp de ploma" la totalitat de la reforma laboral perquè "no es pot deixar el BOE en blanc" en matèria laboral. Segons Lastra, no tindria sentit eliminar alguns dels aspectes inclosos en la reforma laboral aprovada pel PP, com la formació professional, la regulació dels permisos retribuïts recuperables o el teletreball. A més, ha aclarit que "evidentment" aquesta modificació no tirarà avant durant l'estat d'alarma.

Així mateix, el secretari general del PSPV-PSOE, Ximo Puig, ha recordat que tot això ja estava contemplat en l'acord d'investidura entre els socialistes i Unides Podem, i ha dit que "la nova arquitectura laboral s'ha de fer des de l'acord i en el marc del diàleg social".

Text de l'acord

“Recuperarem els drets laborals arrabassats per la reforma laboral de 2012. Impulsarem en el marc del diàleg social la protecció de les persones treballadores i recuperarem el paper dels convenis col·lectius”, afirma el comunicat que han fet públic els socialistes. Segons el text, es manté la resta de l'acord signat per la portaveu socialista, Adriana Lastra; el d'Unides Podem, Pablo Echenique, i la d'EH Bildu, Mertxe Aizpurua.

El comunicat difós per EH Bildu després de la votació sostenia que l'acord entre els tres partits suposava la derogació “íntegra” de la reforma laboral, un procediment que havia de ser efectiu abans que finalitzaren les mesures extraordinàries decretades per a fer front a la pandèmia de Covid-19. A canvi, el partit basc es comprometia a “no obstaculitzar” la votació.

En concret, l'acord arreplega que es permetrà a les entitats locals, forals i autonòmiques disposar de “més capacitat de despesa en polítiques públiques destinades a pal·liar els efectes socials de la crisi”. Es compromet, així mateix, al fet que les despeses en polítiques socials de les entitats locals siguen exceptuades del còmput de la regla de despesa i que la capacitat d'endeutament del País Basc i Navarra s'establisca exclusivament en funció de les situacions financeres que tinguen.

La mateixa Aizpurua s'ha pronunciat aquest dijous sobre el que considera una “matisació” del PSOE, i assegura que els socialistes no han “rectificat” l'acord subscrit amb la formació, que “continua vigent”. La portaveu de Bildu ha assenyalat la importància de “clarificar” els pactes “des del minut u”.

També et pot interessar

stats