El PSOE i Unides Podem blinden la coordinació del govern a l'espera del gabinet

Han aprovat crear una taula per a unificar criteris en l'acció executiva i l'estratègia parlamentària.

Imatge de portada: Les portaveus del PSOE i Unides Podem, Adriana Lastra i Irene Montero, signen un protocol de funcionament de l'acord del govern de coalició

Mentre esperen que Pedro Sánchez concrete la composició del nou govern espanyol, el PSOE i Unides Podem han blindat la relació de l'executiu de coalició creant una comissió de seguiment de l'acord per tal d'evitar discrepàncies internes i garantir l'estabilitat de la legislatura. Els grups parlamentaris dels dos partits han acordat crear, en un termini de 30 dies des de la constitució del nou executiu, aquesta comissió que servirà per a coordinar l’acció parlamentària i de govern. 

A l'endemà de la investidura de Pedro Sánchez, representants de tots dos grups han subscrit un "Protocol de funcionament, coordinació, desenvolupament i seguiment de l'acord del govern progressista de coalició", que conté la creació de dues taules, una per a coordinar l’acció de govern i una altra per a l’activitat parlamentària.

L’objectiu és vetlar pel compliment dels objectius proposats i unificar criteris, així com consensuar posicions polítiques per a desenvolupar el programa de govern de coalició, que van presentar el 30 de desembre.

La taula de seguiment de l’executiu tindrà entre les seues funcions impulsar el pacte programàtic de la coalició i posar en comú l'agenda política, així com coordinar les respostes als esdeveniments polítics i a les iniciatives de la resta de partits per a "mantindre la unitat d'acció".

Quant al grup parlamentari, les dues formacions han firmat una disciplina de vot i deuran, entre altres coses, avisar amb prou antelació de la presentació d'iniciatives parlamentàries que afecten el pacte, així com d'aquelles alienes que tinguen "alta repercussió".

Els projectes de llei que presente el govern de coalició hauran de quedar secundats, defensats i votats favorablement per tots dos socis. Pel que fa als pressupostos generals de l'Estat, hauran de ser secundats i defensats per tots dos socis, que no podran presentar-hi esmenes sense acord previ.

També et pot interessar

stats