PSOE i Podem separen els pressupostos de la causa del ‘procés’

El PP acusa el Govern d’Espanya de creuar ‘‘totes les línies roges’’ en el procés judicial contra els independentistes.

Pablo Iglesias, durant la seua intervenció en la Gran Trobada Municipalista de Podem
Pablo Iglesias, durant la seua intervenció en la Gran Trobada Municipalista de Podem / Víctor Lerena

El PSOE i Podem han insistit a separar la negociació dels pressupostos de la causa judicial del procés, mentre que el PP ha acusat el Govern d’Espanya de creuar ‘‘totes les línies roges’’, i ha encoratjat els ‘‘militants socialistes que miren amb vergonya al seu partit’’ a sumar-se a les seues files.

Quim Torra va anunciar que ‘‘el poble de Catalunya’’ retirava el suport al president del Govern d’Espanya, Pedro Sánchez, i no votarà ‘‘mai’’ els pressupostos generals, després que la fiscalia haja demanat fins a 25 anys de presó a la cúpula del procés. L’independentisme va clamar davant les presons catalanes per la ‘‘unitat’’ del sobiranisme i la ‘‘llibertat’’ dels seus dirigents empresonats, i el PDeCAT i ERC ja han advertit que no donaran suport als pressupostos del govern de Pedro Sánchez.

El PSOE aposta per anteposar l’interés de la ciutadania

La subsecretària general del PSOE, Adriana Llastra, s’ha mostrat convençuda que ‘‘tots junts’’ trauran avant els pressupostos que els catalans i els espanyols necessiten, i s’ha limitat a dir que cal ‘‘deixar arrere els anhels partidistes’’ i anteposar l’interés de la ciutadania per a superar el repte a què s’enfronten Catalunya i Espanya: ‘‘continuar caminant junts’’.

El líder del Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC), Miquel Iceta, ha advertit als partits independentistes que és un ‘‘grandíssim error’’ lligar el vot als pressupostos de l’Estat al juí a la cúpula del procés.

Per això, ha demanat que abans d’abordar ‘‘frívolament’’ el situació per un juí que encara no s’ha celebrat, es tinga en compte les persones beneficiades per aquests comptes.

Tot i això, Iceta ha reconegut que els independentistes tenen tot el dret del món a negociar els pressupostos en funció dels seus interessos, però ha insistit que no poden lligar els comptes a un juí que encara no s’ha celebrat, perquè són àmbits que no tenen ‘‘res a veure’’.

Finalment, el líder del PSC també ha insistit en la necessitat que hi haja una ‘‘reconciliació’’ a Catalunya, després que el país ‘‘s’haja dividit perquè la independència, agrade o no, divideix’’.

Podem demana el suport d’ERC i PDeCAT als pressupostos

El secretari general de Podem, Pablo Iglesias, ha demanat a ERC i al PDeCAT que donen suport als pressupostos estatals, malgrat la ‘‘ràbia’’ que puguen sentir per les possibles condemnes del procés, perquè no ho pague ‘‘la gent treballadora’’.

Així mateix, ha considerat que és ‘‘una vergonya’’ que els ‘‘violadors’’ del cas de La Manada hagen sigut condemnats a nou anys i ara se’n demanen 25 per a l’expresident de la Generalitat de Catalunya, Oriol Junqueras, pel cas del procés.

El PP acusa el govern central de creuar ‘‘totes les línies roges’’

Per la seua banda, el president del Partit Popular, Pablo Casado, ha acusat el Govern d’Espanya de creuar ‘‘totes les línies roges’’ en el procés judicial contra els independentistes i ha fet una crida als ‘‘militants socialistes que miren amb vergonya el seu partit’’ perquè se sumen al PP.

També et pot interessar

stats