PSOE i Podem s'acusen en públic del trencament de les negociacions

Calvo assegura que els han demanat el govern sencer i Echenique que no volen un paper decoratiu.

PSOE i Podem s\'acusen en públic del trencament de les negociacions
PSOE i Podem s'acusen en públic del trencament de les negociacions

PSOE i Podem ha tornat a evidenciar les seues discrepàncies en públic la vespra de la segona votació d'investidura. Els representants de les dues formacions han intercanviat crítiques després del trencament de les negocacions la nit de dimecres i han justificat les seues postures a través dels mitjans de comunicació. 

En declaracions a TVE, la vicepresidenta del govern en funcions, Carmen Calvo, ha criticat que Podem no ha volgut negociar amb el PSOE i els ha acusat de mantindre una posició poc realista i de reclamar-los literalment “el govern sencer”. Ha recalcat que les competències que demanava la formació morada suposaven “tots els ingressos, més de la meitat de la despesa”.

La representant socialista ha destacat que el PSOE ha fet el “gran esforç” en les negociacions i ha pres sempre la iniciativa, mentre que Podem “semblava que no estava”.

"No han volgut negociar. Han estat en una posició immobilista i absolutament impossible, fora de la realitat, i no s'han mogut d'aquesta. I que siguen conseqüents amb l'electorat que vol que un president socialista es dirigisca a formar govern", ha explicat poc després a l'entrada de la seu del PSOE a Ferraz, on ha alertat la formació morada de les conseqüències d'un nou fracàs en la investidura de Pedro Sánchez.

Echenique acusa el PSOE d'oferir-los un paper decoratiu

El representant de Podem en les negociacions, Pablo Echenique, ha criticat que, al seu parer, els socialistes no tenien voluntat d'arribar a un acord i els acusa d'haver-los oferit només un paper decoratiu. Carteres ministerials "que sonen bé, però que no tenen competències reals" per a "millorar la vida de la gent" i desenvolupar les polítiques socials a què aspira la formació. En aquest sentit, ha recordat que alguns dels ministeris que els han oferit liderar, com el d'Habitatge, tenen les responsabilitats clau en altres com el de Foment.

"Li hem deixat clar sempre al PSOE que no volem un paper decoratiu en el Govern d'Espanya. No volem visibilitat política ni entrar en el govern coste el que coste", ha dit Echenique, que nega les acusacions d'immobilisme i irrealitat de les seues propostes. Per contra, assegura que han fet moltes contraofertes en el marc d'una negociació que ha qualificat de "caòtica".

En una entrevista a TVE a principi del matí d'aquest dijous Echenique assegurava tindre "poques esperances" d'una nova aproximació entre les dues formacions "després del que va passar ahir", en relació a la filtració dels documents de negociació entre les parts. El representant de Podem ha arribat a acusar els socialistes d'haver manipulat un document de propostes per a presentar-lo com "exigències" davant els mitjans de comunicació i construir així un relat favorable.

Les competències en treball, principal conflicte

Malgrat tot, poc després, la portaveu adjunta de la formació morada al Congrés, Ione Belarra, anunciava que tot i les fortes discrepàncies intentarien arribar a un acord amb el PSOE “fins a l’últim minut” i la formació morada presentava una nova contraproposta als socialistes que aquests han tornat a rebutjar. 

El principal punt de conflicte se situa al voltant del Ministeri de Treball al qual aspira la formació morada. La mateixa Belarra ha confirmat aquest matí de dijous que en les negociacions prèvies el PSOE els havia justificat que no podien cedir-los competències rellevants en matèria de treball perquè la patronal CEOE s'hi havia mostrat reticent.

També et pot interessar

stats