El PSOE repunta i amplia l'avantatge respecte al PP fins als 5 punts, segons el CIS

Vox puja en juliol al 13,6%, en tant que Unides Podem perd un 1,4% i es queda en el 10,6%, igual que Ciutadans, que cau dues dècimes fins al 5,5% en estimació de vot

Un elector deposita el seu vot en una urna.
Un elector deposita el vot en una urna. / Arxiu

El PSOE ha millorat les seues expectatives electorals i obtindria un 28,6% dels vots, un 1,2% més que fa un mes, enfront del 23,4% del PP, que baixa cinc dècimes, amb el que la distància entre tots dos s'amplia fins als 5,2 punts, segons l'últim baròmetre del CIS.

L'enquesta del Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS), elaborada entre el 2 i el 15 de juliol, recull només parcialment la incidència que haja pogut tindre en els votants la remodelació del govern anunciada per Pedro Sánchez el passat 10 de juliol.

El sondeig apunta també una pujada de Vox, que passa del 13% de juny, al 13,6% de juliol, mentre que Unides Podemos perd força i es queda en el 10,6% quan en juny estava en el 12%, igual que Ciutadans, que cau dues dècimes fins al 5,5% en estimació de vot.

La crisi econòmica, principal preocupació

La crisi econòmica s'ha tornat a situar al capdavant de les principals preocupacions dels espanyols en el baròmetre del CIS, per davant de l'atur, que baixa a la segona posició, i del coronavirus, que es manté en la tercera plaça, encara que puja lleugerament.

En concret, la crisi econòmica apareix esmentada en el 40,2% dels qüestionaris, un percentatge similar al del mes passat. La desocupació apareix com un problema en el 37% de les entrevistes, i baixa tres punts, mentre la Covid-19 figura en el 35,4% dels qüestionaris i puja una mica més de dos punts respecte a juny.

El 54,7% destaca el civisme amb les mesures

D'altra banda, més de la meitat dels espanyols (54,7%) creu que la ciutadania del nostre país està donant un exemple de civisme i solidaritat en la manera d'afrontar les mesures contra la pandèmia, enfront d'un 35,8% que opina que, per contra, la majoria està sent poc cívica i indisciplinada.

En qualsevol cas, segons el baròmetre de juliol, la meitat dels espanyols (48,9%) assegura que la pandèmia està afectant molt la seua vida personal, enfront d'un de cada quatre que asseguren que a penes ho nota en la seua vida diària.

Set de cada deu (69%) asseguren que la seua vida social encara s'ha vist més afectada, a causa del distanciament dels seus éssers estimats (31,5%), les restriccions a la llibertat de moviments (29,4%) i pel treball i l'economia personal (18,4%), entre altres i variades raons.

També et pot interessar

stats