El PSOE proposa Meritxell Batet per a presidir el Congrés i Manuel Cruz, el Senat

El partit renuncia a la majoria absoluta en la mesa del Senat, en cedir un representant al PNB i un altre al PP.

Meritxell Batet, en una imatge d'arxiu
Meritxell Batet, en una imatge d'arxiu / Juanjo Martín (Efe)

El PSOE ha proposat Meritxell Batet i Manuel Cruz, ambdós del PSC, per a presidir el Congrés i el Senat, respectivament. La designació de Cruz es produeix després que ERC impedira al secretari general dels socialistes catalans, Miquel Iceta, ser designat senador pel Parlament català i ocupar, així, la presidència de la cambra alta. Per tant, el partit renuncia a intentar que Iceta puga presidir la cambra alta.

Batet, ministra de Política Territorial i Funció Pública en funcions, és professora de Dret Constitucional de la Universitat Pompeu Fabra i diputada en el Congrés des del 2004. Va ser membre de l'equip que va negociar el 2016, en nom del PSOE, l'acord de govern que va subscriure Sánchez amb el líder de Ciutadans, Albert Rivera, i va formar part de l'executiva federal del PSOE de 2014 a 2016.

El també català Manuel Cruz és catedràtic de Filosofia Contemporània de la Universitat de Barcelona. Després de formar part com a independent de la llista al Congrés per Barcelona que Batet va encapçalar el 2016, ha sigut diputat i portaveu de Ciència, Innovació i Universitats del Grup Socialista. 

Vicepresidències i secretaries

D'altra banda, la presidenta del PSOE, Cristina Narbona, serà vicepresidenta del Senat, mentre que el delegat del govern espanyol a Andalusia durant l'últim any, el sevillà Alfonso Rodríguez Gómez de Celis, ho serà del Congrés,.

La diputada balear Sofia Herranz, fins ara en la direcció del grup parlamentari del Congrés, formarà part de la Mesa d'aquesta cambra com a secretària, mentre que la mesa de la cambra alta la completarà el senador per Almeria i exdirector general de Memòria Històrica, Fernando Martínez.

El PSOE renuncia a la majoria absoluta en la mesa del Senat

El PSOE ha renunciat a la seua majoria absoluta en la mesa del Senat -on li corresponien cinc membres i dos al PP-, en cedir un representant al PNB i un altre al PP. Per tant, la composició d'aquest òrgan quedarà amb tres membres del PSOE, tres del PP i un del PNB.

El secretari d'Organització dels socialistes, José Luis Ábalos, ha explicat que ho fan perquè volen fugir de l'experiència de la legislatura passada i que "no hi haja bloquejos, ni imposicions ni majories absolutes".

Adriana Lastra i Ander Gil, portaveus al Congrés i al Senat

La subsecretària general del PSOE, Adriana Lastra, i el senador per Burgos, Ander Gil, repetiran aquesta legislatura com a portaveus del PSOE al Congrés i al Senat, respectivament, després que la comissió executiva federal haja donat el vistiplau a la proposta de Sánchez.

També et pot interessar

stats