El PSOE, primera força a la Comunitat Valenciana en les eleccions generals

El PP perd la meitat dels diputats i passa a ser el segon partit més votat, i Vox aconsegueix tres escons.

El PSOE, primera força a la Comunitat Valenciana en les eleccions generals
El PSOE, primera força a la Comunitat Valenciana en les eleccions generals

El PSOE també ha sigut el partit més votat a la Comunitat Valenciana en les eleccions generals. Uns comicis que ha aconseguit guanyar després de quasi tres dècades, ja que les candidatures socialistes al Congrés no havien sigut primera força des de les eleccions d'octubre del 1989, quan Ciprià Císcar encapçalava la llista per València. Els socialistes valencians han obtingut aquest diumenge 10 escons, sis més que el 2016. El Partit Popular perdria la meitat dels diputats i passaria de 13 a 7; Ciutadans se situaria com a tercera força més votada amb 6 diputats, un més; Unides Podem sumaria 5 diputats, i Vox es quedaria en 3 diputats. Compromís mantindria un representat al Congrés.

Per circumscripcions, el PSOE és la força més votada a València, amb 4 escons. En suma un respecte del 2016. El PP es desploma i perd la meitat dels suports. Baixa de 6 a 3 diputats. Ciutadans en suma un i es col·loca en tercera posició amb 3, empatat amb Unides Podem, que n'aconsegueix 2. La coalició Compromís només en manté un. La novetat és la irrupció de Vox, que entra en l'hemicicle amb dos diputats. 

A Alacant la tònica és pareguda, amb el PSPV també en primera posició. Els socialistes augmenten els seus suports i aconsegueixen 4 escons, dos més que el 2016. El PP passa a ser la segona força i es queda amb 3 escons, mentre que el 2016 en tenia 5. Ciutadans revalida els 2 escons que ja tenia, i Unides Podem augmenta la seua representació i n'obté 2 també. L'extrema dreta també es fa un lloc a la cambra baixa en aquesta circumscripció, ja que hi obté un diputat. Compromís, per contra, no n'aconsegueix cap. 

El PSOE guanya també a Castelló, amb 2 diputats, un més dels que va obtindre el 2016. PP, Ciutadans i Unides Podem es reparteixen els tres restants que es trien en aquesta circumscripció. L'escó que perden els populars és el que sumen els socialistes.

També et pot interessar