El PSOE, el PP i Vox bloquegen la iniciativa de Compromís per a crear un registre patrimonial de la família reial

El PSOE, el PP i Vox bloquegen la iniciativa de Compromís per a crear un registre patrimonial de la família reial.

Palau de la Zarzuela
Palau de la Zarzuela / Casa Real

El PSOE, el PP i Vox han unit aquest dimarts les forces a la mesa del Congrés per a no admetre a tràmit una iniciativa de Més País i Compromís que reclamava crear un registre patrimonial dels béns mobles i immobles de la família reial.

Una proposta que tots dos partits dubtaven que passara el tall de l'òrgan de govern de la cambra baixa, com efectivament ha passat aquest dimarts quan els socialistes, els populars i Vox han decidit bloquejar la tramitació al Congrés, seguint les indicacions dels serveis jurídics de la cambra.

Segons fonts parlamentàries, els lletrats consideren que la proposta "pretén establir una sort de control respecte a la institució de cap de l'Estat", que no permet la Constitució i que, a més, resultaria "contrari" al principi de lliure disposició de la quantitat que el rei percep anualment dels pressupostos.

En el text, Més País i Compromís plantejaven que, igual com hi ha un registre civil de la família reial des de l'any 1981, es cree un registre patrimonial, a càrrec del titular del Ministeri de Justícia, on s'incloguen tots els béns mobles i immobles propietat "del rei, el consort, els ascendents de primer grau, els descendents i al príncep o princesa que ostente l'herència de la Corona".

El bloqueig a aquesta iniciativa arriba en un moment en el qual s'ha sabut que la Fiscalia de Ginebra investiga l'entrada de 6,5 milions el 2008 per mitjà de cinc transferències a un compte de la Fundació Zagatka, la societat amb què presumptament el rei emèrit, Joan Carles I, ocultava el cobrament de comissions i que dirigia el seu cosí, Àlvar d'Orleans

També et pot interessar

stats