PSOE i PP arriben a un acord sobre RTVE que obri la porta a desbloquejar la renovació del Poder Judicial

José Manuel Pérez Tornero presidirà la corporació de la radiotelevisió pública espanyola en substitució de Rosa Mª Mateo.

PSOE i PP arriben a un acord sobre RTVE que obri la porta a desbloquejar la renovació del Poder Judicial
PSOE i PP arriben a un acord sobre RTVE que obri la porta a desbloquejar la renovació del Poder Judicial

Els grups parlamentaris de PSOE, PP, Unides Podem i PNB han tancat un acord que permetrà la renovació del Consell d'Administració d'RTVE, amb la votació favorable al Congrés dels sis membres del Consell, i que culminarà amb la votació dels quatre membres que escollirà el Senat.

El periodista i catedràtic de la Universitat Autònoma de Barcelona, José Manuel Pérez Tornero serà elegit com a president de la corporació pública audiovisual. Tornero està al front de l'observatori d'innovació de formatius informatius de TVE i té una dilatada trajectòria com a responsable de programes culturals i educatius de la cadena, sent el creador de formats com 'L'aventura del saber'.

Substituirà Rosa María Mateo, que des de juliol de 2018 exerceix de presidenta i administradora única del Consell de RTVE, quan es va activar el procediment de renovació de la corporació per la via d'urgència, després d'expirar el mandat de José Antonio Sánchez.

Els nou vocals restants són Ramón Colom Esmatges, Elena Sánchez Caballero, Concepción Carmen Cascajosa Virino, José Manuel Martín Medem, Roberto Lakidaín Zabalza, María Carmen Sastre Bellas, Jenaro Castro Muiña, María Consuelo Aparicio Avendaño i Juan José Baños Loinaz.

Ciutadans s’ha desmarcat de l’acord per a no participar en el què considera un “mercadeig” i un canvi de càrrecs entre partits. La formació que lidera Inés Arrimadas ha criticat que no s’haja tingut en compte la decisió del comité d’experts que va seleccionar 20 dels 94 candidats que es van presentar al concurs públic per a l’elecció de la nova direcció de RTVE.

Impuls a la negociació per a renovar el Poder Judicial

L'entesa en RTVE entre el PSOE i PP obri la porta a resoldre les renovacions pendents o pròximes dels òrgans constitucionals i institucionals. Els dos partits s'han emplaçat a continuar negociant els nous càrrecs al capdavant del Consell General del Poder Judicial, el Tribunal Constitucional, el Defensor del Poble, el Tribunal de Comptes i de l'Agència Espanyola de Protecció de Dades.

La renovació és imperiosa en el Consell General del Poder Judicial, l’òrgan de govern dels jutges, que ja ha complit dos anys en funcions, amb una composició hereva de l’última majoria absoluta del Partit Popular de Mariano Rajoy. En tot aquest temps la falta d’entesa entre les formacions polítiques ha impedit assegurar la majoria de tres quintes parts al Congrés necessària per a avalar els nous candidats. Aquest dilluns el secretari general del PP, Teodoro García Egea, va anticipar la possibilitat d’un acostament amb el PSOE després que els socialistes acceptaren la condició d’apartar Podem de la negociació. Dies abans el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i el líder del PP, Pablo Casado, havien représ els contactes per a l’enèsim intent de renovar la institució.

També et pot interessar