PSOE i Podem interrompen la negociació sense acord

El grup socialista espera la resposta de Podem a l’última oferta de pacte, mentre que la formació morada lamenta la falta d’avanços.

Pablo Iglesias després de la primera votació al Congrés aquest dimarts
Pablo Iglesias després de la primera votació al Congrés aquest dimarts / Ballesteros (Efe)

Els equips negociadors del PSOE i Unides Podem han interromput les converses sense acord quan falten 24 hores per a la segona votació d’investidura del candidat Pedro Sánchez, i mentre els socialistes esperen una resposta a la seua última oferta, la formació morada lamenta la falta d’avanços.

La reunió per a aconseguir un acord sobre la investidura de Sánchez s’ha suspés aquest migdia sense que durant el matí s’haja produït una entesa. Des de la formació de Pablo Iglesias denuncien que els socialistes no volen compartir “cap competència social” i asseguren que no pactaran “a qualsevol preu”. 

Aquest matí començava la reunió formal amb la intenció de facilitar la investidura amb una nova oferta de govern de coalició, el contingut de la qual no ha transcendit, encara que des de Podem denuncien que no hi ha hagut a penes avanços en les propostes. “Volem competències per a desenvolupar polítiques socials en igualtat, treball, hisenda i transició ecològica”, han assegurat des de la formació morada.

El partit de Pablo Iglesias recorda que, per a aproximar posicions amb el PSOE, ja van renunciar als ministeris considerats “d’estat”, com ara Interior, Justícia o Exteriors, a més d’acceptar el veto a Pablo Iglesias, “una cosa inèdita en els acords de governs de coalició”. “I després d'això, el PSOE no està disposat a compartir cap competència social”, han criticat des de Podem. 

Les dues formacions tenen menys de 24 hores per a tancar l’acord, ja que la segona votació per a la investidura tindrà lloc demà vora les 14:30 hores. Poc abans, cap a les 10 del matí, començarà la reunió de l’executiva federal del PSOE, que en un principi s'havia de celebrar-se aquest dimecres i que ha sigut ajornada a l’espera de com es resolen les negociacions.

En aquesta executiva, el PSOE planteja, en cas que es tanque un acord, convocar una consulta a la militància perquè s'hi pronuncie. Aquesta, segons fonts socialistes, podria celebrar-se aquest cap de setmana, després de la investidura, ja que “no hi ha temps material perquè siga abans”.

També et pot interessar

stats