El PSOE guanyaria les eleccions amb 9,7 punts d’avantatge respecte al PP, segons el CIS

Quasi el 70% dels espanyols considera necessari reformar la Constitució.

L'executiva socialista celebra el triomf de la moció de censura contra el govern de Rajoy el passat 1 de juny
L'executiva socialista celebra el triomf de la moció de censura contra el govern de Rajoy el passat 1 de juny

El PSOE aconsegueix ja el 30,5% en estimació de vot, segons l’últim baròmetre del Centre d’Investigacions Sociològiques (CIS), segons el qual els socialistes augmenten la distància respecte al Partit Popular, que obté un 20,8 %, i Ciutadans un 19,6%. L’enquesta, elaborada entre l’1 i 11 d’aquest mes, recull per primera vegada l’efecte de l’arribada de Pablo Casado al lideratge del PP, ja que en l’anterior sondeig en el mes de juliol, el partit estava encara en ple procés de primàries.

L’“efecte Casado”, segons el CIS, només dona als populars quatre dècimes addicionals sobre l’enquesta de juliol; mentre que Ciutadans baixa 8 dècimes i Podem i les seues confluències pugen mig punt, fins al 16,1 % del vot estimat. 

Pedro Sánchez, el líder polític millor valorat 

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, és el líder polític millor valorat amb una nota de 4,11 punts, que millora la de juliol (4,04). El segon lloc de l'enquesta del CIS està ocupat pel líder de Ciutadans, Albert Rivera, amb 3,93 punts (3,35 al juliol).  Els segueix Alberto Garzón, coordinador general d'Esquerra Unida, l'únic que baixa la nota anterior, en passar de 3,98 punts al juliol a 3,79 en aquesta ocasió. Pablo Iglesias, líder d'Units Podem, ocupa la quarta posició amb un 3,07, i la seua valoració millora lleugerament des dels 2,96 punts de l'última enquesta. Aquesta és la primera ocasió en la qual el CIS pregunta per Pablo Casado, després d’arribar a la presidència del Partit Popular. Casado aconsegueix 3,56 punts, i supera les notes assolides pel seu antecessor, Mariano Rajoy, que en l'últim baròmetre va obtindre un 2,83.

Quasi el 70% dels espanyols vol reformar la Constitució 

Quasi el 70% dels espanyols considera necessari reformar la Constitució de 1978, i d'ells prop de la meitat voldria una "reforma important" de la llei de lleis, que complirà 40 anys al desembre. En concret, el 69,6% dels consultats defensa la necessitat d'escometre aquesta reforma, davant d'un 15% que considera que no cal tocar-la. Entre els partidaris de fer canvis, el 49,3% és partidari d'una modificació "important" del text constitucional, un 32% prefereix una "xicoteta reforma", i només el 14% en reclama "una reforma quasi total".

També et pot interessar

stats