El PSOE deixa enlaire una nova investidura de Sánchez mentre Podem veu marge per a negociar

Els partits de l’oposició confirmen que mantindran el seu veto al dirigent socialista en cas d’una tercera votació.

El president del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez i el líder d'Unides Podem, Pablo Iglesias
El president del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez i el líder d'Unides Podem, Pablo Iglesias / Efe

Després de la segona votació fallida per a investir Pedro Sánchez com a president del govern espanyol, les reaccions de les diferents formacions polítiques no s’han fet esperar. 

Des del PSOE han evitat concretar si el dirigent socialista tornarà a intentar la investidura per tercera vegada. El secretari general del grup socialista en el Congrés dels Diputats, Rafael Simancas, ha culpat “l’ambició desmedurada” d’Unides Podem i la “irresponsabilitat” de la dreta d’abocar al país a una “situació molt greu de bloqueig”. A més, Simancas ha assegurat que la formació morada “no va estar mai per l’acord” i “no va voler asseure’s mai” per a parlar de continguts i de programa. 

Per la seua banda, des d’Unides Podem consideren que encara hi ha marge per a poder negociar amb el PSOE un govern de coalició i mantenen allargada la mà. Així, la portaveu adjunta en la cambra baixa, Ione Belarra, ha advertit al màxim dirigent socialista  que no té cap motiu per a amenaçar els espanyols amb una repetició electoral.

L’oposició mantindrà el seu veto a Sánchez

Els partits de l’oposició ja han avançat que, en cas de celebrar per tercera vegada una sessió d’investidura, votaran “no” a proclamar Pedro Sánchez com a president de l’executiu espanyol. 

El secretari general del Partit Popular, Teodoro García Egea, ha dit que el candidat socialista no té credibilitat" per a demanar l'abstenció del seu partit en una hipotètica futura nova investidura. Egea considera que Sánchez "no és de fiar ni per als constitucionalistes ni per als quals han sigut els seus socis".

En aquest sentit també s’ha pronunciat la portaveu de Ciutadans, Inés Arrimadas, qui ha afirmat que no hi ha opcions perquè la formació canvie el sentit del seu vot al setembre. "No en el nostre nom ni amb els nostres 4,2 milions de vots", ha sentenciat. A més, ha assegurat que veu possibilitats que el PSOE i Unides Podem finalment arriben a un acord. 

Pel que fa a Vox, el portaveu de la formació en el Congrés, Iván Espinosa de los Monteros, ha dit que cada dia que passa “sense un govern del Front Popular és una bona notícia per a Espanya". Espinosa també ha expressat la seua "sospita" que Sánchez aconseguirà en "48 dies" el que no ha aconseguit en les últimes 48 hores.

Compromís demana evitar la repetició d’eleccions

El diputat de Compromís, Joan Baldoví, ha demanat al PSOE i Unides Podem que reprenguen aquest mateix dijous les negociacions per a aconseguir un govern de coalició i evitar unes noves eleccions que considera que serien "una oportunitat per al trio de Colón", en referència al PP, Ciutadans i Vox. Baldoví ha considerat que aquesta jornada és "un dia trist", però ha instat a sobreposar-se i reactivar de forma immediata les converses entre els partits d'esquerra.

Per al president de la Generalitat, Ximo Puig, el resultat de la segona votació de la investidura és “un fracàs per als valencians” i ha dit que espera que el diàleg continue. Per la seua banda, el vicepresident segon del Consell, Rubén Martínez Dalmau, ha demanat als líders estatals que prenguen exemple del govern valencià.

Batet comunicarà divendres al rei la investidura fallida

La presidenta del Congrés, Meritxell Batet, es desplaçarà aquest divendres, al Palau de la Zarzuela, per a comunicar al rei la investidura fallida de Pedro Sánchez com a president del Govern d'Espanya. Al no haver aconseguit la majoria suficient, el rei ha de decidir ara si inicia en breu una nova ronda de consultes amb els representants dels partits o si els dona un temps abans de començar-la. Aquesta última és l'opció més probable, vists els precedents.

També et pot interessar

stats