El PSOE es compromet a convocar eleccions d'ací a uns mesos si guanya la moció

Ciutadans insta els socialistes a retirar la moció i a pactar un candidat instrumental.

Calvo, després de fer les declaracions per a comentar l'actualitat política
Calvo, després de fer les declaracions per a comentar l'actualitat política / EFE Javier Lizón

El PSOE s'ha compromés hui a convocar eleccions "d'ací a uns mesos" si guanya la moció de censura que ha presentat contra el govern de Mariano Rajoy, i ha reclamat a tots els diputats del Congrés que li donen suport perquè Espanya "no aguanta ni un dia més la corrupció del PP". Així ho ha explicat la secretària d'Igualtat dels socialistes i número quatre de la formació, Carmen Calvo. De moment, la iniciativa té el suport explícit de Podem, Compromís i Esquerra Republicana de Catalunya (ERC).

Aquesta és la resposta que ha donat el PSOE a l'oferta que li ha fet aquest matí Ciutadans (Cs): retirar la moció de censura contra el govern de Mariano Rajoy i pactar-ne una de nova amb un "candidat instrumental" que no siga ni el líder de la formació taronja, Albert Rivera, ni el dels socialistes, Pedro Sánchez. El secretari general de Cs, José Manuel Villegas, ha subratllat que el seu partit està disposat a consensuar no sols qui podria ser aquesta persona, sinó també com convocar eleccions si l'actual govern "s'enroca a allargar la seua agonia i a arrossegar els espanyols".

El dirigent taronja ha insistit a qualificar la moció presentada per Sánchez de "precipitada, irresponsable i perjudicial per a Espanya", ja que aboca el país a un "govern Frankenstein amb els que volen trencar Espanya", tot al·ludint a un possible suport dels partits independentistes. Un suport que el president de la Generalitat catalana, Quim Torra, ha condicionat al fet que el líder socialista faça costat "als presos polítics i als exiliats".

Per la seua part, la coordinadora general del PDeCAT, Marta Pascal, ha remarcat que el plantejament del seu partit durant les últimes eleccions va ser "fer fora Rajoy". Per part d'ERC, Gabriel Rufián s'ha mostrat favorable, però ha instat Sánchez a anar a Estremera perquè li pregunte directament al seu líder, Oriol Junqueras, en presó preventiva des del mes de novembre.

Pel que fa al PNB, el president de la formació basca, Andoni Ortuzar, ha mostrat la seua disposició a parlar sobre la moció sempre que els socialistes accepten abordar un canvi en el model territorial de l'Estat i de si la iniciativa és "seriosa i viable, o només obeeix a interessos a curt termini i electoralistes".

També et pot interessar

stats