El PSOE cau 2,3 punts però continua avançant el PP en quasi deu punts en intenció de vot

Segons el CIS de desembre, els socialistes tenen un intenció del vot del 28,9%, el PP un 19,1%, Ciutadans un 17,9% i Units-Podem, 14,9%.

El PSOE cau 2,3 punts però continua avançant el PP en quasi deu punts en intenció de vot
El PSOE cau 2,3 punts però continua avançant el PP en quasi deu punts en intenció de vot

El PSOE continua en primer lloc amb una intenció de vot del 28,9% i un avantatge de 9,8, punts sobre el PP, que repeteix en la segona plaça amb el 19,1% de suport, tenint en compte tant la intenció de vot com la simpatia. Així ho recull el Baròmetre d'Opinió realitzat pel Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS) el mes de desembre. 

Segons el primer CIS de l'any, després del PSOE amb un 28,9,%, es troben el PP amb un 19,1%, Ciutadans amb el 17,9% i l'aliança d'Units Podem i les seues confluències amb el 14,9%.

Vox, amb un 3,7%, podria entrar en el Congrés

Aquest és el primer CIS que permet mesurar la irrupció de Vox en la política després de les eleccions andaluses. Vox, amb un 3,7 per cent d'intenció de vot, podria entrar en el Congrés. El partit liderat per Santiago Abascal, que en els mesos anteriors apareixia amb una intenció de vot entorn de l'1,3%, continua sumant suport ciutadà. Si al novembre va doblar aquell percentatge fins a un 2,5, al desembre l'ha triplicat.

Dades a la Comunitat Valenciana

Ciutadans seria la primera força a la Comunitat Valenciana en les eleccions generals si els comicis tingueren lloc ara mateix, tenint en compte tant la intenció de vot com la simpatia.

La formació d'Albert Rivera aconseguiria el 19,7% en intenció de vot (una vegada sumada també la variable de la simpatia), per davant del PP, que obtindria el 18,8%; de Compromís-Podem (17,4%), i de PSPV (14,5%). D'altra banda, Vox comptaria amb una intenció de vot del 3,9%, mentre que un 15,5% dels valencians afirma que no votaria i un 3% no sap encara per quina opció decantar-se.

El PSOE guanyaria les eleccions europees 

El CIS ha inclòs en el seu baròmetre de desembre la pregunta de quin partit votarien els ciutadans si se celebraren ara les eleccions europees previstes per al pròxim 26 de maig. El PSOE seria el partit més votat amb un 19,7 per cent dels vots i superaria en més de cinc punts al PP, que obtindria el 14,3 per cent. Ciutadans tindria el 10,6 per cent dels suports, seguit de Podem i les seues confluències (9,6%). ERC aconseguiria el 3,1%; Vox el 2,1% i el PNB i el Pacma tindrien el mateix suport cadascun, l'1,2 per cent. El PDeCat només obtindria el 0,6 per cent.

Augmenta la preocupació per la immigració i l'atur segueix al capdavant 

La preocupació de la ciutadania espanyola per la immigració s'ha disparat quatre punts al desembre fins a convertir-se en el sext problema, segons el baròmetre del CIS, que assenyala que l'atur continua al capdavant de les preocupacions ciutadanes. Així, la desocupació és citada pel 59,2% dels enquestats, mentre que la immigració preocupa al 12,5%. La classe política es manté com el segon problema que més preocupa els espanyols, per davant de la corrupció i el frau o els problemes econòmics.

Aquest estudi corresponent al mes de desembre es va elaborar després de les eleccions andaluses del passat 2 de desembre, en la campanya electoral del qual la immigració va tindre un especial protagonisme.

Sánchez continua sent el líder més valorat i milloren Rivera i Casado

El president del Govern, Pedro Sánchez, continua sent el líder polític nacional més valorat i millora tant la puntuació del president de Ciutadans, Albert Rivera, com la del màxim dirigent del PP, Pablo Casado. En qualsevol cas el CIS segueix suspenent els principals líders, perquè cap arriba a l'aprovat en aquesta valoració de 0 i 10 punts.

Pedro Sánchez té un 3,9, la mateixa nota que va obtindre en el baròmetre anterior. Rivera es col·loca en segon, amb una nota de 3,7, dues dècimes més. Casado puja quatre dècimes fins als 3,4 punts, i es col·loca en tercera posició. El líder d'EU, Alberto Garzón, és el dirigent que més suport perd, en baixar dels 3,6 als 3,3 punts, mentre que Pablo Iglesias se situa en cinquena posició com el pitjor valorat i baixar la seua nota una dècima, fins als 2,9 punts. 

També et pot interessar