El PSC guanyaria les eleccions catalanes amb un terç dels vots, segons el CIS

Vora un 40% de votants de Catalunya encara no ha decidit el vot d'este diumenge

El candidat del PSC, Salvador Illa, amb el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, este dimenge en un acte de campanya a Badalona
El candidat del PSC, Salvador Illa, amb el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, este dimenge en un acte de campanya a Badalona / Quique García (EFE)

El Partit dels Socialistes de Catalunya s'imposaria este diumenge en les eleccions autonòmiques catalanes amb al voltant d'un terç dels vots, entre el 29,8% i el 33,2% dels sufragis vàlids, segons ha publicat este dilluns el Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS).

L'estimació situa el PSC molt per davant de la resta de formacions, pràcticament arribant a doblar els resultats de Junt+ o ERC en l'extrem menys baix de la forqueta oferida. L'avanç de resultats també pronostica la irrupció dins del Parlament català la formació ultradretana i independentista Aliança Catalana i pronostica una debacle electoral de Ciutadans, que passaria a ser extraparlamentari.

La candidatura encapçalada per Puigdemont quedaria en segona posició, amb entre el 15,4% i el 18,1% dels vots. Els resultats d'ERC, tercera força per nombre de vots, serien lleugerament inferiors: entre el 15,2% i el 17,9% dels sufragis. El CIS no ha calculat com estos percentatges es traduirien en escons.

El Partit Popular experimentaria un important ascens segons este estudi i sumaria entre el 9,6% i l'11,9% dels vots. Vox quedaria per darrere com a quinta força a l'hemicicle català, amb un suport situat entre el 5,8% i el 7,5%. Comuns Sumar obtindria uns resultats semblants als de la formació d'extrema dreta, amb entre el 5% i el 6,7% dels sufragis.

La CUP tindria assegurada la presència al Parlament de Catalunya esta legislatura amb un suport del 3,2% al 4,6%. Per darrere de la formació anticapitalista i independentista quedaria Aliança Catalana, amb entre el 3% i el 4,4%. Totes dos superarien la barrera electoral del 3%.

No ho faria Ciutadans, que amb entre el 0,5% i l'1%, confirmaria la virtual desaparició del partit a l'autonomia d'origen. Tampoc no superaria esta barrera Alhora, una nova formació independentista que compta amb l'exconsellera Clara Ponsatí: tindria del 0,6% a l'1,3% dels sufragis.

Cal destacar, però, que el 39,7% de les persones enquestades encara no han decidit el sentit del seu vot.

També et pot interessar

stats