Les propostes dels partits minoritaris: independitzar Alacant, recuperar el rescat bancari o empoderar els municipis

Huit formacions concorren per primera vegada a les eleccions autonòmiques al Palau de la Generalitat

Un home deposita el vot en un urna
Un home deposita el vot en una urna / Alexandru Nika (Shutterstock)

Reindustrialitzar la Comunitat Valenciana recuperant els diners del rescat bancari, reorientar la gestió autonòmica cap a l'àmbit municipal o independitzar la província d'Alacant. Qui pensara que tot està dit en política només s'ha de mirar els programes dels huit partits o coalicions que aspiren per primera vegada a entrar en les Corts.

Aliança pel Comerç i la Vivenda

La protecció del comerç tradicional i dels propietaris dels habitatges és la carta de presentació d'Aliança pel Comerç i la Vivenda. El candidat, Francisco Sánchez, aposta per "abaixar radicalment els impostos" a les pimes comercials per a protegir-les de la competència de les "grans multinacionals", on les diferències de partida són "abismals".

Escons en Blanc

La proposta d’Escons en Blanc és tan clara com el seu nom suggereix. L'aspirant al palau de la Generalitat, Clemente López, explica que a través d'ells les persones electores "poden triar deixar eixe escó o eixa cadira buida" a fi de "poder demostrar que la seua disconformitat té una representació real".

Per un Món Més Just (M+J)

En Per un Món Més Just (M+J) volen situar les persones al centre i fer de les més vulnerables la prioritat. Luis de Mazarredo aposta per facilitar l'empadronament temporal "perquè si no estàs empadronat, no existeixes" i impulsar taules de coordinació entre el sector públic i les entitats privades del sector terciari "per a millorar les polítiques socials".

Retallades Zero

Retallades Zero ja sap el que suposa competir en les generals, però enguany ho farà també en les autonòmiques valencianes. Defenen la redistribució de la riquesa a través de la recuperació dels beneficis que han obtingut els bancs i "els monopolis" a costa, diuen, de la ciutadania. "Volem recuperar els diners del rescat bancari per a reindustrialitzar la Comunitat Valenciana i crear 160.000 llocs de treball" apunta el candidat, Joanen Cunyat, que destaca que això que significa "canviar dràsticament el model productiu".

Centrats en la Nostra Terra

Una visió més municipal de la realitat autonòmica proposa Centrats en la Nostra Terra. La formació, que ja governa l'Ajuntament de Nules, aspira a fer el salt a les Corts i la competència legislativa. El candidat, Víctor Casino, ho explica: "Els municipis són una font important de la nostra economia, el nucli del sector primari. Pensem que en les lleis que s'estan fent no s'identifiquen ni tenen en compte les prioritats de les localitats".

Coalició Units

Units condensa en una coalició de quatre partits l'aposta regionalista, una oferta "d'obediència valenciana" que, diuen, no mira a Madrid ni es compara amb Catalunya. La formen Amb Tu Som Democràcia, Lo Nostre, València Unida i la Unió Europea de Pensionistes, i la lidera el president de la primera, José Enrique Aguar. "Volem vertebrar la Comunitat i que la gent s'hi senta part. Els últims anys hem notat que els partits que ens governen estan fracturant-nos", adverteix. En les llistes hi ha, per València Unida, Vicente González-Lizondo Sánchez, fill del fundador de l'extinta Unió Valenciana.

Decidix

Tancant la llista d'una altra nova formació, Decidix, està una altra exfundadora d'Unió Valenciana, Lola García Broch. El partit centra l'objectiu a aconseguir un finançament autonòmic més just per a poder desplegar una bateria de propostes per a reforçar els serveis públics. El candidat, Salvador Miralles, ens baixa a terra els objectius: "Volem reduir les llistes d'espera. No pot ser que si vas al metge et donen cita per a sis mesos".

Partit Alacantí Regionalista

El Partit Alacantí Regionalista té aspiracions similars pel que fa als servies públics, però entén que la millor manera de defendre-les és dissociant la província de la Comunitat Valenciana. El candidat José Juan Muñoz, denuncia la "discriminació" que pateixen les comarques del Sud "per l'Estat i la Generalitat" i veu factible convertir-se en la setena autonomia uniprovincial, per a assolir objectius nuclears per a la formació, com "reduir l'IRPF a autònoms i pimes".

També et pot interessar

stats