Les propostes del Consell per a estalviar energia: més autoconsum o estalviar un 20% en llums a Nadal

La Generalitat ha elaborat un document amb un total de huit mesures per a la definició del pla de contingència per a l'estalvi energètic

Una instal·lació de plaques solars d’autoconsum
Una instal·lació de plaques solars d’autoconsum / À Punt NTC

Huit propostes integren l'aportació de la Generalitat al pla de contingència per a l'estalvi energètic que prepara el Ministeri de Transició Ecològica. El Consell ha elaborat un document, al qual ha tingut accés À Punt NTC, en resposta a la petició del ministeri de mesures dirigides tant al sector públic com al privat. Aquestes són les principals:

  • Els productes frescos en vitrines i prestatgeries refrigerades deuen tindre portes. Amb aquesta mesura, que el Consell diu que va en coherència amb l'obligació que els establiments climatitzats tinguen les portes tancades, es pretén evitar el balafiament massiu d'energia. La proposta inclou l'establiment una línia d'ajuda de caràcter urgent per a fer possible aquesta mesura.
  • Un 20% d'estalvi en el consum elèctric destinat a les llums de Nadal respecte del 2021. Aquesta mesura va dirigida als ajuntaments, que hauran de triar la manera d'aplicar-la, bé a través d'horaris, de la xifra de llums que s'hi instal·le o de l'eficiència.
  • Pla de xoc per a l'aprofitament d'excedents fotovoltaics ara no aprofitats. El Consell argumenta que algunes instal·lacions d'autoconsum no consumeixen tota l'energia generada i, de fet, recorda que moltes tanquen els caps de setmana, festius i vacances, cosa que es tradueix en una energia malgastada. "Considerem que no podem demanar un pla d'estalvi energètic a la població i no atendre l'existència d'una capacitat de generació capada per qüestions generalment de caràcter legal", defensa el document. En aquest sentit, el Consell proposa canviar diverses regulacions per a poder revertir aquesta situació i permetre la compensació d'excedents per a potències fins a 1 MW i eliminar els permisos d'accés i connexió per a potències d'autoconsum iguals o menors a la potència contractada, almenys per a instal·lacions de potència menor a 500 kW.
  • Potenciar la instal·lació de sistemes d'autoconsum en habitatges rurals o segones residències, millorant la compensació. Aquestes facilitats, a més, reduirien el consum de gas.
  • Impulsar canvis en la regulació de l'autoconsum col·lectiu i les comunitats energètiques. La intenció d'aquestes mesures és combatre els alts costos energètics en la població sense accés a teulades aptes per a l'autoconsum, a més de promoure l'electrificació de la climatització i la mobilitat. Els canvis de regulació permetrien l'autoconsum col·lectiu en dos quilòmetres de manera general i cinc quilòmetres per a comunitats energètiques, entre altres mesures.
  • Impuls de les comunitats energètiques, que han de tindre una regulació específica més àmplia que el cas general, per les seues característiques particulars i perquè puguen ser reconegudes com a tals per totes les administracions.

També et pot interessar

stats