Podem proposarà una llei per a reduir les competències de les diputacions

La formació morada assegura que així es repartiria el pressupost de manera més eficaç.

Antonio Estañ, secretari general de Podem i síndic del grup en les Corts, en roda de premsa a Alacant amb la senadora Vicenta Jiménez
Antonio Estañ, secretari general de Podem i síndic del grup en les Corts, en roda de premsa a Alacant amb la senadora Vicenta Jiménez / Europa Press

El secretari general de Podem i síndic del grup en les Corts, Antonio Estañ, ha anunciat que el seu partit presentarà en els pròxims dies una proposta legislativa per a distingir les competències pròpies i impròpies de les diputacions provincials i la Generalitat.

L'objectiu de la proposta és aclarir quines competències s'atribueixen definitivament a les diputacions provincials perquè deixen de ser un focus de corrupció i clientelisme com, en la seua opinió, ho han sigut durant tants anys.

La llei proposada seria prou simple jurídicament, semblant a la llei de coordinació existent als anys huitanta, però amb un marcat caràcter municipalista, per tal d'evitar que les diputacions puguen continuar fent de pantalla entre els municipis i els diners que els arriben. S'haurien de marcar uns criteris clars per a l'adjudicació dels recursos públics, i sempre segons un repartiment estricte de competències, de manera que no es puguen repetir casos com els que s'han viscut a la Diputació d'Alacant.

Podem no és partidari que les diputacions tinguen competència, per exemple, en matèria de bombers, ja que és molt més difícil gestionar 14 cossos que gestionar-ne un. Tampoc troba molt de trellat a mantindre les competències de les diputacions en sanitat o educació.

Estañ ha criticat que els recursos destinats a aquestes partides no arriben als destinataris últims i s'estan utilitzant de manera partidista. Vol que la concessió de subvencions i plans d'obra no depenga de la voluntat del partit que mane en cada moment, la qual cosa només s'aconseguiria si s'establiren uns criteris clars, com ara la quantitat de població o la urgència.

Aquesta proposta arriba després que la setmana passada les Corts rebutjaren, amb els vots en contra de PSPV-PSOE i PP, una iniciativa de Podem per a buidar completament de contingut les institucions provincials i incorporar els seus pressupostos als de la Generalitat.

El síndic ha recordat que aquesta nova proposta pretén complir l'acord del Botànic per a augmentar la transparència i usar de manera eficient els recursos públics. Així, Estañ no entendria una nova negativa, sobretot quan fa més d'un any que Ximo Puig va prometre una llei de governs locals que encara no ha registrat.

També et pot interessar

stats