Dos processats del cas Imelsa admeten que van ajudar Marcos Benavent a desviar fons

Imelsa hauria facturat més de 172.000 euros a través de l'empresa pantalla Berceo Manteniments, sense cap activitat real

Comença primer juí Imelsa
Comença el primer juí del cas Imelsa

Dos dels empresaris processats en el primer juí del cas Imelsa han admés aquest dilluns davant el jutge que van ajudar el gerent d'aquesta empresa pública i autodenominat el 'ionqui dels diners', Marcos Benavent, a desviar fons d'aquesta signatura.

Els declarants han estat José Estarlich, qui va ser administrador de l'empresa pantalla Berceo Manteniments, i Francisco Javier Márquez Suárez, responsable de l'empresa andalusa Cyan Animatica. 

Estarlich, considerat testaferro de Benavent, ha admés que aquest li va oferir ajudar-lo econòmicament perquè la seua dona treballava com la seua secretària en Imelsa (l'actual Divalterra, dependent de la Diputació de València).

"Conec a Benavent des de 2009. Les coses m'anaven malament en la meua empresa i em va proposar que fora administrador de Berceo Manteniments i d'una altra empresa. No em donà molts arguments, només que ell tenia un càrrec públic i no podia figurar", ha admés.

Segons les seues declaracions, Berceo no tenia treballadors. El processat va ser contractat com a personal d’Imelsa sense acudir a treballar. Per tant, Estarlich ha assegurat que no es va fer cap tasca real i tota la facturació, més de 172.000 euros, era falsa. Els diners que es facturaven a Imelsa anaven als comptes de Berceo i es van utilitzar, per exemple, per a comprar un xalet a Xàbia annex a un que ja posseïa Benavent. “Els volia ajuntar", ha agregat Estarlich.

D'altra banda, el responsable de Cyan Animatica, Francisco Javier Márquez Suárez, ha explicat que els va contactar l’administrador al capdavant de Thematica Events, Rafael García Barat, per a la realització de l'espectacle Metamorphosis al MuVIM, també dependent de la Diputació Provincial. La factura inicial va ser d'uns 30.000 euros, dels quals Thematica va pagar 15.000 per davant. "Quan vam acabar demanàrem l'altre 50%, però ens van comentar que no ens podien pagar, que facturàrem a Imelsa la resta", ha explicat Márquez.

"Des de Sevilla desconeixíem que era una empresa pública. García Barat ens va demanar  que, a més dels 15.000 que ens faltaven per cobrar, facturàrem altres 41.000 euros, que ell suposadament no podia facturar com a intermediar. Ho vam fer com un favor. García Barat ens va facturar 41.000 euros i li'ls vam abonar". Aquest processat s'ha mostrat penedit, ha afirmat sentir-se enganyat i ha informat a la sala que ja ha depositat la meitat dels 41.000 euros que va cobrar indegudament a Imelsa.

El juí es reprendrà dimecres que ve amb les declaracions programades de Marcos Benavent, José Antonio Toledo, Juan José Medina i Rafael García Barat.

També et pot interessar

stats