Els principals condemnats pel contracte de la Gürtel per la visita del papa a València

Els caps de la Gürtel, l'exdirector d'RTVV Pedro García i l'excap de Teconsa, principals condemnats per furtar 3,2 milions de diners públics.

D'esquerra a dreta: els membres de la Gürtel Pablo Crespo i Álvaro Pérez, l'exdirector d'RTVV Pedro García, i l'excap de Recursos Humans de la radiotelevisió pública Vicente Sanz
D'esquerra a dreta: els membres de la Gürtel Pablo Crespo i Álvaro Pérez, l'exdirector d'RTVV Pedro García, i l'excap de Recursos Humans de la radiotelevisió pública Vicente Sanz

L'Audiència Nacional ha condemnat a penes de fins a 15 anys de presó 19 dels 23 acusats pel frau en la contractació de les pantalles i el servei de megafonia per a la retransmissió de la visita del papa Benet XVI a València, l'any 2006.

La radiotelevisió pública valenciana (RTVV) va assumir la compra dels equips audiovisuals per 7,4 milions, molt per damunt del preu del mercat, a la constructora Teconsa, que va fer de pantalla de la Gürtel. La trama va repartir entre els participants del frau el sobrecost de 3,2 milions de diners públics.

És la tercera condemna per les contractacions de la Gürtel amb la Generalitat en temps del PP, després de les sentències per l'adjudicació irregular de l'estand de Fitur a Orange Market (la filial valenciana de la trama) i pel finançament il·legal de les campanyes electorals dels populars els anys 2007 i 2008.

Aquestes són les principals condemnes:

TRAMA GÜRTEL

  • FRANCISCO CORREA, cap de la trama Gürtel. 13 anys i 7 mesos de presó.
  • PABLO CRESPO, exsecretari d'organització del PP de Galícia i número dos de la Gürtel. 15 anys i 5 mesos de presó.
  • ÁLVARO PÉREZ, EL BIGOTES, responsable d'Orange Market, l'empresa de la trama Gürtel a la Comunitat Valenciana. 6 anys i 9 mesos de presó.

El tribunal els condemna pels delictes de prevaricació, malversació, blanqueig, suborn actiu, frau a l'administració pública, falsedat de document oficial, falsedat en documental mercantil i per delictes contra la Hisenda Pública per l’impost de societats i l'IVA de Teconsa.

La sentència considera que “l'estreta l'amistat” entre Álvaro Pérez i l'exdirector d’RTVV, Pedro García, va ser “fonamental” per a adjudicar a la Gürtel el contracte de retransmissió de la visita del papa amb la complicitat de membres del patronat de la Fundació V Trobada Mundial de les Famílies.

El superior jeràrquic del Bigotes, Francisco Correa, acumula ja més de 70 anys de presó per les contractacions irregulars de les seues empreses en diferents comunitats autònomes en connivència amb càrrecs del PP.

RADIOTELEVISIÓ VALENCIANA (RTVV)

  • PEDRO GARCÍA GIMENO, exdirector d’RTVV. 6 anys i 9 mesos.
  • VICENTE SANZ MONLLEÓ, antic número dos d’RTVV. 2 anys i 6 mesos.
  • ANTONIO DE LA VIUDA GONZÁLEZ, antic cap d'Antena d’RTVV. 2 anys i 6 mesos.
  • JUAN PREFACI CRUZ, antic cap de gabinet del director d’RTVV. 2 anys i 6 mesos.
  • SALVADOR IÑIGUEZ ESCUDER, antic cap de la Unitat de Compres d’RTVV. 2 anys i 6 mesos.
  • ENCARNACIÓN PÉREZ PALLARES, exadvocada dels serveis jurídics d’RTVV. 2 anys i 6 mesos.

La sentència atorga a Pedro García un paper clau en la trama per al tancament del contracte amb la Gürtel a través de la seua relació personal amb El Bigotes, i per orientar la part administrativa del frau amb part de l'excúpula d’RTVV.

S'enfrontava a 41 anys de presó que ha aconseguit rebaixar després de col·laborar amb la Fiscalia, acceptant la culpabilitat i assenyalant altres dels acusats. Finalment se li ha imposat la mateixa pena que a Álvaro Pérez.

García va rebre mig milió en comissions per l'adjudicació, un diners que va cobrar amb factures falses a través de dos societats familiars. La trama li va regalar trages a mida i un Mini Cooper, que conduïa ell però que estava a nom del Bigotes.

El tribunal imposa penes de fins a dos anys i sis mesos de presó als directius d’RTVV que pactaren amb García el contracte amb la Gürtel, per delictes de prevaricació, malversació, frau a l'administració pública i falsedat en document oficial. Rebaixa la pena a 1 any i 10 mesos de presó per als exdirectius RICARDO CALATAYUD DAROCAS, l'excap del Departament Econòmic i per a JOSÉ LLORCA BERTOMEU, exdirector d’RTVV.

TRAMA EMPRESARIAL (TECONSA)

  • JOSÉ LUIS MARTÍNEZ PARRA, conseller delegat de Teconsa. 11 anys i 7 mesos.
  • FRANCISCO JAVIER ARNUNCIO PERUJO, empresari. 3 anys.
  • ÓSCAR FRAGIO DÍAZ, empresari. 1 anys i sis mesos.
  • CARLOS IGNACIO FRAGIO DÍAZ. 1 anys i 6 mesos.

El tribunal considera provat que la constructora Teconsa va fer d'empresa pantalla per a adjudicar la contractació amb la trama Gürtel a canvi de comissions, de les quals es va beneficiar principalment el responsable de la constructora. Segons la sentència aquesta contractació es va fer “amb anterioritat a l'inici de l'expedient administratiu” i “a esquenes dels principis de publicitat i concurrència”.

LA FUNDACIÓ

L'Audiència condemna la Fundació V Trobada Mundial de les Famílies com a responsable a títol lucratiu. Considera que va beneficiar-se del frau en estalviar-se el cost de les pantalles, que havia d'haver assumit en lloc d’RTVV. Considera que hauria de pagar prop de 3,5 milions a RTVV però l'extinció de les dues –fundació i radiotelevisió– i la titularitat pública fa que no haja de pagar res. Tanmateix, la condemna a títol lucratiu pot complicar la situació dels responsables de la fundació en el procés per onze contractes per valor de 9,4 milions durant la visita de Benet XVI.

RESPONSABILITAT EXTINGIDA

La responsabilitat penal s'ha extingit per a dos dels acusats que van faltar durant el procés judicial: l'exconseller Juan Cotino, a qui se situa en l'epicentre de la trama, i l'ex-cap tècnic d'RTVV, Luis Sabater.

El tribunal ha descartat obrir un procés contra l'expresident Francisco Camps per mentir durant la seua declaració, com reclamava la Fiscalia i l'acusació que exerceix el PSPV. Els magistrats consideren que l'exdirigent popular té oberta una altra causa per la visita del Papa i tenia dret a no declarar allò que poguera comprometre el seu dret de defensa.

També et pot interessar

stats