Primeres reaccions dels grups parlamentaris al discurs d'investidura de Sánchez

Gabriel Rufián: “Estem davant d’una extrema dreta que fagocita institucions com la JEC i les usa contra la dissidència política”.

El candidat a la presidència, Pedro Sánchez, després del discurs d'investidura
El candidat a la presidència, Pedro Sánchez, després del discurs d'investidura / EFE

El PSOE confia en l’èxit de la investidura

El secretari general del Grup Socialista al Congrés, Rafael Simancas, ha reafirmat les esperances que el candidat al govern socialista, Pedro Sánchez, es convertisca en un “bon president per a Espanya” i que lidere una “legislatura fructífera” per als drets i el benestar dels ciutadans i ciutadanes. Així, ha recalcat que tant el PSOE com els seus socis de govern i els grups que s’han alineat per tal de facilitar l’elecció de Sánchez mantindran les posicions acordades al final d’aquest ple per tal de posar fi al “bloqueig irresponsable” de les institucions espanyoles en què “la dreta, fonamentalment, ha instal·lat al país”.

El Partit Popular considera Pedro Sánchez “un frau electora

l”

El secretari general del Partit Popular, Teodoro García Egea, ha recriminat que la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, no haja llegit de forma íntegra l’acord de negociació entre PSOE i ERC. Segons l’anàlisi del PP, el discurs pronunciat per Pedro Sánchez “ha intentat ocultar aquest pacte amb els separatistes” i “no parla de la negociació oculta amb els independentistes”.

Egea també s’ha referit a la frase pronunciada en el discurs de Sánchez i ha explicat que el fet que el candidat a la presidència del govern haja d’aclarir que “Espanya no es trencarà” resumeix “les línies roges que ha hagut de creuar”.

Així mateix, el diputat popular ha afirmat que “Sánchez és un frau electoral”, perquè, segons els populars, la majoria de la ciutadania espanyola no votaria hui a Sánchez, després de conéixer l’acord amb ERC. A més, ha afegit que “Pedro Sánchez és una fake news”, per pactar amb ERC, després de defensar la penalització dels referèndums il·legals.

Vox acusa Sánchez de mentider

El portaveu de Vox al congrés, Iván Espinosa de los Monteros, ha declarat que Sánchez “ha traït totes les seues promeses i els valors del seu partit, i que tot el seu discurs ha sigut una clara mentida que no resisteix cap hemeroteca”. El diputat de Vox ha acusat el candidat socialista d’haver représ un discurs “marxista i quasi leninista per tal de acontentar els seus socis de govern”. Respecte al conflicte català, Espinosa de los Monteros ha reafirmat la intenció de Sánchez de “trencar Espanya” i s’ha referit a la mesa de diàleg com la “mesa de la infàmia”. Respecte a l’orde d’inhabilitació que la Junta Central Electoral ha interposat contra Torra  després de la denúncia del seu partit, el portaveu de Vox ha declarat que no creu que afecte la investidura, ja que Esquerra Republicana acabarà cedint perquè aquest és un “aquelarre dels enemics d’Espanya”.

En Comú-Podem: “Ha sigut un discurs responsable”

El diputat d’En Comú-Podem, Jaume Asens, s’ha mostrat satisfet amb el discurs pronunciat pel candidat a la presidència i que ha reflectit una nova etapa que s’obri tant a Catalunya i a Espanya, on “el diàleg serà la norma i no l’excepció”.  Des de la coalició afirmen que s’ha d’abandonar la política de confrontació i crispació que ha dominat durant molt de temps la política espanyola. Asens assegura que el discurs “ha estat a l’altura del repte”, s’ha articulat amb “sentit de la responsabilitat” i afrontant els grans reptes: el canvi climàtic, la igualtat de gènere i el conflicte territorial. 

Ciutadans insta als barons del PSOE a alçar la veu 

Inés Arrimadas, portaveu de Ciutadans, ha afirmat que en el seu discurs d’investidura “Sánchez no s’ha dirigit als espanyols, sinó a Junqueras, Torra i els socis populistes”. A més, Arrimadas ha criticat que el candidat a la presidència no haja donat detalls de l’acord amb ERC i ha volgut “passar de puntetes”.

La portaveu de Ciutadans ha fet referència a les mesures econòmiques que proposa el PSOE. Segons la formació taronja, es tracta d’un pressupost fake amb mesures que suposen l’augment de la despesa i no es podran complir.

D’altra banda, Arrimadas ha apel·lat els barons del PSOE, que “ja tiraren a Sánchez del partit” i els ha instat perquè alcen la veu. 

Junts per Catalunya lamenta que s’haja passat per alt la resolució de la JEC 

La Portaveu de JxCAT al Congrés, Laura Borràs, ha lamentat que no hi haja hagut cap esment a la resolució de la JEC sobre la inhabilitació de Torra, cosa que ha qualificat d’“atropellament polític causat per l’aberració jurídica perpetrat per la JEC” i la injerència que suposa a les institucions catalanes i el seu president. Borràs ha criticat que Sánchez haja circumscrit la mesa de negociació entre govern espanyol i català al “marc constitucional ja que aquest és el que provoca presó i exili”. Pel que fa a l’anunci de Sánchez al voltant de la necessitat de “desjudicialitzar la política, Borràs ha exigit a Sánchez gestos concrets. Borràs ha confirmat el seu vot negatiu a la investidura “No estem per a investir presidents quan les estructures de l’Estat volen desposseir de la presidència als catalans”.

Esquerra Republicana creu “l’onzena versió de Sánchez sona una mica millor que les anteriors” 

El diputat d’Esquerra, Gabriel Rufián ha qualificat la jornada d’“un mal dia per a qualsevol demòcrata. El que tenim davant és un estat contra el govern, una dreta extrema que fagocita institucions com la JEC i les usa contra la dissidència política o en aquest cas contra una majoria de govern”. Rufián ha reclamat respecte per els temps de la seua formació que està celebrant una executiva d’urgència. Respecte el discurs de Sánchez, Rufián creu que “l’onzena versió de Sánchez sona una mica millor que les anteriors, condicionat clarament pel context actual”. 

El PNB lloa el reconeixement d’un problema d’identitat territorial

Aitor Esteban, portaveu del PNB al Congrés, ha declarat sentir-se molt satisfet amb el discurs del candidat socialista a la presidència, i especialment amb el fet que aquest haja fet declaracions que “mai havíem escoltat d’un candidat al govern”, com ara el reconeixement de que el problema territorial del País Basc i a Catalunya es tracta d’un “problema d’identitat nacional, un problema polític que cal solucionar”. Esteban ha declarat estar d’acord amb el suport al diàleg, la negociació i el pacte defensat per Sánchez així com en els eixos que vertebren la seua proposta política; però també ha puntualitzat que farà falta més precisió en aquells punts que poden desencadenar desacord parlamentari, per al qual serà fonamental treballar per trobar el consens enmig del clima de crispació si el candidat vol liderar una legislatura útil.

També et pot interessar

stats