El preu del peatge de les autopistes creix un 1,67% a partir de l'1 de gener

Aquesta pujada serà l'última per a l'AP-7, ja que acaba la concessió a finals de desembre de 2019.

Europa Press
Europa Press

El preu mitjà del peatge de les autopistes que conformen la xarxa estatal augmentarà un 1,67% a partir del pròxim 1 de gener de 2019, segons han informat fonts del sector. Aquest creixement s'aplicarà en totes les autopistes que depenen de l'Administració General de l'estat espanyol, que sumen un total 2.550 quilòmetres de longitud.

En el cas de les nou vies que ha rescatat l’executiu espanyol i que actualment gestiona el Ministeri de Foment, es preveu que es puga rebaixar el cost del peatge.

L'increment mitjà dels peatges en 2019 serà més moderat que el d’enguany, amb un augment de l'1,91%, tot i que suposa encadenar dos exercicis de pujades després dels descensos registrats en 2016 i 2017.

L'actualització del preu mitjà del peatge de les autopistes és fruit d'aplicar la fórmula de revisió automàtica anual que el sector va pactar amb el govern espanyol en 2002. Aquesta té entre les seues principals variables l'índex de preus al consumidor (IPC) mitjà entre els mesos d'octubre d'un any i del següent i que, posteriorment, es pondera en funció de l'evolució del trànsit.

La pujada serà l'última per a dues autopistes, l'AP-7 entre Tarragona, València i Alacant, i l'AP-4 Sevilla-Cadis, ja que acaba la concessió a finals de desembre de 2019.

Però, tot i que el tram de l'autopista AP-7 que discorre entre Alacant i Tarragona serà de titularitat estatal, el responsable de Foment, José Luis Ábalos, va dir durant la sessió de control al govern espanyol el passat 24 d’octubre: “gratis no hi ha res” i va indicar que el necessari augment de la inversió en conservació i manteniment s'haurà de costejar “via impostos o via pagament utilització”.

Per aquest motiu, està previst que s’òbriga a principis de 2019 una comissió específica del Congrés dels Diputats per a debatre sobre un nou sistema per a garantir la viabilitat futura de la xarxa d'autovies de l'estat espanyol i el seu manteniment.

També et pot interessar

stats