El presumpte testaferro de Zaplana ingressa 5,7 milions d’euros a canvi d’immunitat

Aquests diners formarien part dels 17 milions d’euros que presumptament Zaplana hauria desviat pel cobrament de comissions.

Eduardo Zaplana a la Ciutat de la Justícia de València
Eduardo Zaplana a la Ciutat de la Justícia de València / Arxiu

El presumpte testaferro uruguaià de l’expresident de la Generalitat, Eduardo Zaplana, Fernando Behlot, ha ingressat 5,7 milions d’euros al jutjat per a aconseguir la immunitat. El testaferro ha transferit aquesta quantitat des de Suïsa al compte corrent habilitat pel jutjat d’instrucció número 8 de València que investiga el cas Erial. 

La Fiscalia Anticorrupció sospita que aquests diners formarien part dels 17 milions d’euros que presumptament Zaplana i els seus col·laboradors haurien desviat pel cobrament de comissions irregulars per les adjudicacions de la gestió de les ITV autonòmiques i del Pla eòlic de la Comunitat Valenciana. 

Aquest dimecres es compleix un any de la posada en marxa de l’operació Erial. Durant aquest temps, la jutgessa que instrueix el cas ha aconseguit la confessió del testaferro i recuperar al voltant d’onze milions d’euros, una de les majors quantitats recuperades per la justícia en un cas de presumpta corrupció. 

El 22 de maig de 2018 la Unitat Central Operativa de la Guàrdia Civil va detindre a València l’expresident, a dos dels seus suposats testaferros (Juan Francisco García i Joaquín Barceló) i els empresaris, i nebots de Juan Cotino, Vicente y José Cotino, per delictes de suborn, blanqueig de capitals, malversació i prevaricació. Al mes de febrer, Zaplana va eixir de presó i ha de comparéixer setmanalment a la Ciutat de la Justícia de València i se li ha retirat el passaport. 

També et pot interessar

stats