Els pressupostos de la Generalitat per a 2019 destinaran 13.000 milions a polítiques socials

Puig creu que els comptes de Pedro Sánchez són “positius” però qualifica d' “insuficients” els avanços davant la pressió dels socis de govern.

Puig i Oltra, aquest dijous a les Corts
Puig i Oltra, aquest dijous a les Corts / Kai Försterling (Efe)

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha avançat aquest dijous durant la sessió de control a les Corts Valencianes que els pressupostos per a 2019 en què treballa actualment el seu govern destinaran 13.000 milions d'euros a polítiques socials, com ara sanitat, educació, serveis socials, ocupació i habitatge. Aquesta xifra suposa augmentar la despesa en 2.300 milions respecte de 2015, quan governava el PP. 

Puig ha fet l'anunci en resposta al síndic de Podem, Antonio Estañ, qui moments abans havia alertat que no hi ha excuses per a no avançar en els propers comptes autonòmics incloent mesures “més ambicioses”, especialment després d'haver-se fet públiques les últimes dades sobre pobresa

El cap del Consell considera que el seu govern està a l'itinerari “correcte” per a construir una nova prosperitat social i ha agraït la col·laboració de Podem per a arribar a acords. De fet, la comissió del Pacte del Botànic es reunirà el dilluns 22 d'octubre per a abordar el projecte de pressupostos del govern valencià per a 2019, avaluar la situació dels acords polítics a què han arribat els tres socis integrants i establir la fulla de ruta legislativa per a l'última etapa de la legislatura. La trobada començarà a partir de les 17:30 de la vesprada a la seu de Compromís a la ciutat de València i hi assistiran representants de PSPV, Podem i la formació taronja. 

Els comptes estatals, positius

Puig també ha defés la proposta de pressupostos que ha realitzat el Govern d'Espanya perquè, al seu juí, és positiva per a la Comunitat Valenciana. “Té aroma de Botànic”, ha dit. Tot i això, el president de la Generalitat ha assegurat que continuaran treballant perquè s'incrementen els recursos que han d'arribar al territori valencià ja que, pel moment, els avanços són “insuficients”. 

Davant les crítiques de Compromís sobre la “falta de concreció dels compromisos” amb el territori valencià en el comptes públics que ha elaborat el gabinet de Pedro Sánchez, Puig ha insistit que la postura del govern autonòmic “no té res a veure amb la de qui governa a Madrid”. A pesar de la determinació, ha reconegut que “és molt complicat” revertir la situació de la Comunitat Valenciana “en un any o dos”.

També et pot interessar

stats