Els pressupostos augmenten un 68% la inversió en habitatge

La consellera María José Salvador ha valorat aquesta inversió com "històrica i sense precedents".

la consellera d'Habitatge i Obres Públiques, María José Salvador
la consellera d'Habitatge i Obres Públiques, María José Salvador

La inversió prevista en 2019 en el programa d'arquitectura, habitatge i projectes urbans creix de forma global un 68%, amb un total de 165 milions d'euros, "una inversió històrica i sense precedents", segons ha dit la consellera d'Habitatge i Obres Públiques, María José Salvador.

Salvador s'ha pronunciat en aquests termes en una compareixença en la Comissió d'Economia, Hisenda i Pressupostos de les Corts a la qual ha assistit hui per a explicar els pressupostos del seu departament per al 2019, que mostren un augment del 33%, en passar de 388 milions en 2018 als 516 milions que hi ha consignats per a l'exercici del 2019.

Desglossament de la partida pressupostària

En matèria d'infraestructura pública, Salvador ha desgranat que comptarà amb 142 milions d'euros, un 12% més que en 2018. Destaquen les actuacions en la CV-35 entre Titaigües i Aras de los Olmos, així com les obres de seguretat viària a Onda o Xelva, la ronda nord d'Albalat de la Ribera o la redacció dels projectes d'accés a Parc Sagunt.

Per a la potenciació del transport públic, tant per carretera com per ferrocarril, s'han consignat 173 milions d'euros, un 35% més, mentre que urbanisme tindrà una partida de 5 milions, un augment del 6%, amb l'objectiu d'agilitzar la tramitació d'expedients i d’avançar en el camp de la informació urbanística. Per la seua banda, ordenació del territori i paisatge comptarà amb 1,8 milions. L'únic programa que no augmenta la inversió ha sigut el de ports, aeroports i costes, que es queda en onze milions d’euros.

Pel que fa al sector públic adscrit a la Conselleria, l'Entitat Valenciana d'Habitatge i Sòl (EVha) disposarà de 61 milions, un 39% més que en 2018, mentre que Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana (FGV), 242 milions, un 34% més. Entre les actuacions més destacades de FGV està la modernització d'infraestructures, com ara la línia 9 del TRAM d'Alacant, o la represa de les obres en la línia 10 de Metrovalencia. Sobre les obres del metro, Salvador ha avançat que a la fi del primer trimestre de 2019 arrancaran les obres de la línia 10 de Metrovalencia, l'antiga T-2, que comprén un trajecte que té l'origen en el carrer d'Alacant i arriba fins al barri de Natzaret.

Crítiques de l'oposició

Durant el debat parlamentari, tant el Partit Popular com Ciutadans han recriminat a Salvador el "deficient" estat d'execució dels comptes. La consellera ha replicat que és en l'últim trimestre de l'any quan la seua conselleria paga "el gruix" dels seus compromisos i obligacions.

Així mateix, la diputada de Ciutadans, María José García, ha lamentat que són uns comptes "continuistes i sense sorpreses", mentre que el representant del  PP, Alfredo Castelló, les ha titlades de "fictícies i lamentables". "És un pressupost nociu i perillós per als valencians", ha advertit.

No obstant això, la consellera Salvador s'ha defés fent referència a la gestió del seu govern. "Hem passat del deute i la mala gestió al rigor, la planificació i la transparència", ha dit.

També et pot interessar

stats